Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.03.11

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Ponekod bodo manjše padavine. Zvečer se bo delno zjasnilo, v soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan občasno pretežno oblačno, nastale bodo posamezne plohe. 
V soboto bo začel pihati severovzhodni veter, popoldne na Primorskem zmerna burja.
V nedeljo in ponedeljek bo povečini jasno. Še bo vetrovno, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Opozorilo: V visokogorju Julijskih Alp je nevarnost trganja snežnih plazov 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je bilo po obilnejših padavinah v četrtek čez dan večinoma suho, le na Bovškem je do danes zjutraj zapadlo še do 30 cm snega, meja sneženja je bila nad 1500 metri, ledišče pa na okoli 1900 metrov. Novi sneg se je sesedal in pod mejo sneženja talil. Zaradi visoke zračne vlage se je tudi hitreje preobražal.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 430 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 120 cm. Največ snega je v Posočju.
Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega. Sneg je rahel in mehak, pod mejo sneženja pa razmočen od dežja. Veliko je zametov. Nevarnost snežnih plazov je zahodnih Julijcih in v Bohinjskih hribih nad okoli 1800 metri 4. stopnje. Nevarnost je velika in splošna. Pričakujemo spontano plazenje z bolj strmih pobočij.
Drugod v naših gorah je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, le nižje, kjer je snega malo, je 1. stopnje. Plaz se lahko sproži že ob manjši obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom, možni so tudi posamezni spontani plazovi z dovolj strmih pobočij.
Nižje, kjer je deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
V petek bo še oblačno in megleno z manjšimi padavinami. Zapade lahko do 5 cm snega, meja sneženja bo okoli 1500 metri nad morjem. V soboto in nedeljo pa bo suho in postopno bolj sončno. V noči na nedeljo se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo na nadmorsko višino okoli 1100 metrov. Okrepil se bo severni in severovzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete.
Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, nevarnost snežnih plazov pa se bo postopno nekoliko zmanjšala. Zaradi novih zametov pa bo kljub zmanjšanju spontanega plazenja ostala potencialna nevarnost velika predvsem v visokogorju ter v zahodnih Julijcih.

Bilten URSZR: 18.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme


G-L/Novosti, 18.03.: Splošna nevarnost plazov

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije