Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dvojčka Vukotič za Guinnessov rekord

MOŠKISVET.com: Jernej in Matevž Vukotič, dvajsetletna dvojčka z Bleda, se z lednim plezanjem ukvarjata že osem let. Pri šestnajstih letih sta se že začela udeleževati tekem svetovnega ranga.

Jernej in Matevž Vukotič se ukvarjata z lednim plezanjem in občasno tudi s športnim, s katerim sta se pri petih letih navdušila nad tem športom, pri 12 začela plezati na ledu in pri 16 resno tekmovati na tekmah svetovnega ranga. Matevž se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka v hitrostnem lednem plezanju, ki ga je dosegel leta 2008, Jernej pa s tretjim mestom v svetovnem pokalu. S temi rezultati pa še zdaleč nista izpolnila svojih ciljev. Predvsem želita še vrsto let plezati in v tem maksimalno uživati, s trdimi treningi, pa bodo zagotovo prišli tudi dobri rezultati, sta prepričana oba.

Ledno plezanje je šport, za katerega sponzorji niso najbolj zainteresirani, zato si fanta priprave in tekmovanja v tujini večinoma plačata sama. "Glede treningov si največ pomagava sama, skupaj veliko trenirava in tako na nek način tekmujeva med seboj in s tem zagotovo izboljšujeva tehniko," je povedal Matevž. Jernej pa dodal: "V poletni sezoni nosiva pijačo na Triglav, kar je seveda dobro tudi za najino kondicijo, pa še nekaj denarja zasluživa."
Ko sta bila mlajša, je bilo med njima čutiti kar veliko rivalstva, priznata. Zdaj to obrneta sebi v prid in tako hitreje napredujeta, saj že na treningih lahko tekmujeta med seboj. Ker so razmere za ledno plezanje v Sloveniji idealne le nekaj mesecev, preostanek leta trenirata kar doma. Steno, ki jo imata za hišo in zaradi katere so treningi cenejši in bolj pogosti, sta naredila sama s pomočjo očeta. Jernej razloži: "Brez te stene ne bi bila tako dobra, kot sva. Je pa res, da morava trenirati tudi na drugih smereh, saj se tehnika izpopolnjuje le tako, da plezaš različne smeri."
Sicer pa se oba pripravljata na prav poseben izziv, ki se bo, če bosta uspešna, vpisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. V eni uri bosta morala, vsak posebej, narediti več kot 1007 zgibov. Na začetku to morda zgleda še enostavno, saj v eni minuti naredita 50 zgibov in 10 sekund počivata, pozneje pa se sekunde zgibov zmanjšujejo, počitka pa povečujejo in na koncu, zaradi bolečin v rokah, lahko naredita le še 20 zgibov in 40 sekund počivata. Z vsakodnevnimi treningi pa bo Jerneju in Matevžu zagotovo uspelo tudi to.

Nina Valant


Plezanje v ledu ima poseben čar.


Jernej in Matevž Vukotič, ledna
plezalca, ki želita osvojiti svetovni vrh.
Vse foto: Damjan Žibert

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije