Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trnič – skoraj izgubljena dediščina

Kamnik.si: Včeraj je na občini Kamnik potekala delavnica »Trnič – skoraj izgubljena dediščina«.

V okviru mednarodnega projekta Listen to the voice of village, kjer je Velika planina ena od treh pilotnih območji v Srcu Slovenije med drugim poteka postopek za zaščito trniča. Delavnico je organizirala Občina Kamnik v sodelovanju s Centrom za razvoj Litija, ki je izvajalec tega projekta. Udeležili so se je izdelovalci trničev, predstavniki Agrarnih skupnosti iz Velike planine in drugi, ki jih omenjena tematika zanima. Veseli nas, da je bila delavnica številčno obiskana, kar kaže na to, da zanimanje za izdelavo trničev še ni usahnilo.

Občina Kamnik želi spodbuditi izdelavo trničev, saj predstavljajo pomemben del dediščine Velike planine in Občine Kamnik. Z zaščito trničev bi ohranili del identitete Velike planine, saj so to tipični, posebni siri, ki jih v taki obliki ne poznajo nikjer drugje. Trniči so kepe trdega, močno soljenega kislega sira. Upodabljajo ženske prsi in se vedno podarjajo v paru. Trniče so pastirji podarjali dekletom v spomin, kot dokaz ljubezni. Danes se trniči pojavljajo samo še kot spominki. Trniči so tudi bogato okrašeni z odtisi lesenih, rezljanih pečatnikov, imenovanih »pisave«.

Vesna Erhart iz Zavoda EKOmeter in Davorin Koren, strokovnjak za sirarstvo, sta predstavila postopek, ki je potreben za zaščito. Z udeleženci delavnice smo prediskutirali nekatera odprta vprašanja. Zaščita pomeni tudi postavitev določenih pravil, ki se jih bodo morali izdelovalci v bodoče držati (postopek izdelave, velikost, oblika,…). V okviru projekta bo izdelana tudi enotna embalaža, v kateri se bodo trniči lahko tržili kot turistični spominki iz občine Kamnik.

16.03.2011


      Rezka Mali »pri delu« ...

Foto : Boris Štupar

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije