Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.03.11

 Predviden razvoj vremena - OPOZORILO - Razmere v gorah

V sredo bo oblačno. Dež se bo dopoldne razširil nad vso Slovenijo. Na območju Julijskih Alp oziroma v severozahodnem delu države se bo meja sneženja spustila do nadmorske nižine okoli 1100 metrov, drugod bo snežilo nad 1600 metri. V Vipavski dolini in na Krasu bo prehodno zapihala šibka do zmerna burja, popoldne pa ob morju jugo.
V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Padavine bodo zjutraj in dopoldne ponehale, a se bodo čez dan pojavljale še krajevne plohe. Zapihal bo jugozahodni veter.
V petek bo pretežno oblačno. Dopoldne bo ponekod občasno še rahlo deževalo, popoldne in zvečer pa se bo delno zjasnilo.
V soboto bo večinoma suho vreme.

OPOZORILO: Po podatkih Urada RS za meteorologijo Agencije RS za okolje bo zahodni Sloveniji do četrtka zjutraj padlo od 70 do 100 litrov padavin na kvadratni meter. Na območju Julijskih Alp oziroma v severozahodnem delu države se bo meja sneženja spustila do nadmorske nižine okoli 1100 metrov, drugod bo snežilo nad 1600 metri.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je bilo od ponedeljka v gorah oblačno vreme, le na Pohorju ter sprva v vzhodnih Karavankah je bilo tudi sončno. Padavine so se pojavljale predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, meja sneženja je bila na okoli 1600 metrih. Tam je do srede zjutraj zapadlo od 20 do 30 cm snega, precej več pa v zahodnih Julijcih ter v Bohinjskih hribih, kjer je nad okoli 1700 metri zapadlo več kot pol metra novega snega. Jugozahodni veter je gradil zamete in opasti. Nižje se je sneg sesedal in talil. V Julijskih Alpah je bilo v sredo zjutraj na 2500 metrih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 120 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega. Sneg je rahel in mehak, pod snežno mejo pa razmočen. V vzhodnem delu naših gora je novega snega zelo malo ali nič. V krajih z večjo količino novega snega je veliko zametov.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa večinoma 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Tam se lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sproži snežni plaz. Predvsem v zahodnem delu Julijcev in v Bohinjskih hribih pričakujejo tudi spontano plazenje z bolj strmih pobočij. Nižje, kjer je obilneje deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
Do četrtka zjutraj bodo še padavine, meja sneženja se bo v Julijcih oziroma v severozahodnem delu Slovenije znižala na okoli 1100 metrov nad morjem, drugod bo na okoli 1600 metrih. V Julijskih Alpah lahko pade več kot pol metra novega snega, zlasti v zahodnih Julijcih. Tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah bo do četrtka zjutraj zapadlo do okoli 30 cm snega. V četrtek in v noči na petek pa bo večinoma suho. Ledišče bo malo pod 2000 metri. Sneg se bo sesedal. Južni in jugozahodni veter bo prenašal novi sneg v zamete. Povsod se bo nevarnost snežnih plazov še povečala.

Bilten URSZR: 16.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije