Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 17.03.11

ŠZL - Žiga Černe: Pohodništvo, kolesa, vse v duhu čakanja pomladi

Škofjeloški treking
Slovenska treking liga, ki se začenja ta konec tedna, sodi sicer med tekmovalno pohodništvo, a večina udeležencev, ki jih je iz leta v leto več, sodeluje bolj zaradi prvinskih rekreativnih vzgibov, torej ne zaradi končne uvrstitve in razdeljenih nagrad. Za prvi dogodek boste v soboto, 19. marca morali še malo naprej in višje od Škofje Loke. Začetek bo ob 9. uri v hribovski vasi sv. Andrej nad Zmincem, pripravili pa bodo tri dolžine prog, ki bodo za vsak okus: nobena ne bo predolga, nobena prestrma. A vendarle boste z nekaj kondicije vseeno morali priti v hribe nad Poljansko Soro, saj bodo dolžine na razgibanih progah 10, 20 in celo 40 kilometrov. Orientacija bo nezahtevna, po manj ali čisto neznanih predelih Polhograjcev pa se boste vseeno morali sprehajati s kompasom. Čas hoje bo seveda odvisen od dolžine, za najdaljšo pa boste potrebovali okoli osem ur. Prijavnina je po deset, petnajst in dvajset evrov, za kar obljubljajo zemljevid in opis poti, kontrolni kartonček, toplo malico in seveda izvrstno doživetje. Informacije: 041 646 566, www.vaitapu.info.

Arničev pohod na Raduho
Skladatelju Blažu Arniču, ki je bil rojen pred 110 leti na kmetiji Zalesnik v Strmcu nad Lučami v Savinjski dolini, domačini vsako leto namenjajo veliko pozornosti. Tudi lučki planinci se ga spomnijo in na tretjo marčevsko soboto 19.03. pripravijo zimski vzpon na najvzhodnejši dvatisočak v Kamniško-Savinjskih Alpah, pridruži pa se jim množica ljubiteljev planin od drugod. Morda se odločite tudi vi. Na 2061 metrov visoko Raduho se boste odpravili med pol sedmo in osmo zjutraj izpred gostilne Kmet v Lučah, po precej strmi poti pa boste uradni del pohoda zaključili na planini Loka, pri planinski koči. Če bodo razmere dovoljevale, se boste lahko odpravili še na vrh. Osnovni pohod bo dolg za tri ure hoje. Opremljeni bodite za zimske razmere, kondicije pa boste potrebovali za 1500 višinskih metrov. Informacije: 041 577 783, www.luce.si.

Pozdrav pomladi na vrhu Kislice
Pa smo jo dočakali. Pomlad, namreč. No, ne še čisto, saj bo v naše kraje, glede na podatke astronomov, vstopila šele v ponedeljek zgodaj zjutraj, enaindvajset minut čez polnoč. Vseeno vam želimo veliko pomladnih užitkov ob daljših dnevih, kar lahko izkoristite tudi za malo bolj pozno rekreacijo. Na uradno zadnji zimski dan pa boste lahko dan začeli zelo zgodaj in pomlad pozdravili v hribih. Lahko dostopnih, ampak vseeno toliko visokih, da boste lahko uživali v sončnem vzhodu in opazovanju dolin in gora hkrati. Zbor bo na avtobusni postaji v Slovenskih Konjicah ob pol petih zjutraj, od koder se boste odpeljali na izhodišče za začetek vzpona v Belem Potoku pri Frankolovem. Šli boste po grebenu na Špičasti vrh (994 metrov), kjer boste že okoli šeste ure. Od tam se boste lahko vrnili na izhodišče (skupaj bo v tem primeru dve uri hoje), pot nadaljevali s sestopom na Vrhivški preval, vzponom na sosednjo Stenico (1091 metrov) in nazaj v dolino proti Mali gori ter mimo gradu Lindek. Podaljšan izlet bo skupaj dolg za okoli pet ur hoje. Predprijave niso potrebne. Informacije: 041 572 005, www.planinskodrustvo-konjice.si.

Marčevski pohod nad Laško
Že leta 1982 so laški planinci pripravili pohod ob dnevu žena, kasneje pa so pohod preimenovali kar po mesecu, v katerem se odvija, datum pa prestavili na Jožefovo oziroma na nedeljo, ki je temu dnevu najbližja. Vselej je bil cilj Šmohor, ki je zanimiv zaradi cerkve sv. Mohorja na slemenu med Pernicami in Maličem, od koder je širok razgled. Pred njo se bohotijo tri mogočne, stoletne lipe. 20. marca se boste tako lahko do planinskega doma na Šmohorju (787 metrov) odpravili iz Laškega (hoje je od tam za dve uri), Liboj (dve uri in pol) in Tremerij (dve uri). V nedeljo boste iz Laškega začeli v bližnjem Debru, in sicer boste ob 8. uri krenili izpred gasilskega doma. Informacije: 031 376 389.

S kolesi po barjanskih poteh
Energijo prvega pomladnega dne pa boste lahko lovili kar na kolesu. V ponedeljek se do 6. ure pripeljite v Vnanje Gorice in se od tam odpeljite po barjanskih Ašičevih poteh, ki po stranskih, torej večinoma neasfaltiranih in manj prometnih poteh povezujejo naselja Vnanje in Notranje Gorice, Log, Brezovica, Dobrova, Polhov Gradec, Horjul, Podlipa, Vrhnika, Bistra, Žalostna gora, Preserje, Podpeč, Črna vas, Tomišelj, Ig, Kurešček, Želimlje, Škofljica, Rakovnik, Trnovo in Vič. Za začetek kolesarske sezone bi bil obisk vseh kar dober in za večino predolg zalogaj, zato si boste tokrat privoščili obisk le dela poti in boste nazaj že do trde noči. Start in cilj bo na Predalah (pri skejt parku), zapeljali pa se boste na vsem primernih dvajset kilometrov, v ravninskem trikotniku med Ljubljano, Bevkami in Brezovico. Med potjo boste zagotovo lahko opazovali divjad na paši, ogledali pa si boste tudi Ašičev dom, kjer je center za proučevanje in varovanje barja. Prijavnine ne bo. Informacije: 051 344 688, sdrago.blog.siol.net.

Preizkus hoje na dva kilometra
Udeležba na že omenjenih dogodkih zahteva vsaj nekaj telesne pripravljenosti. Tiste brez nje, pa smo že pretekli povabili na enega izmed pohodnih preizkusov, s katerimi vam bodo strokovnjaki izmerili oziroma določili stopnjo kondicije. Ta teden se boste lahko udeležili dveh takih dogodkov: prvega bodo 18. marca ob štirih popoldne pripravili v ajdovskem Športnem parku Ribnik (informacije: 05 369 31 23), drugega pa 20. marca ob desetih dopoldne v Kaplji vasi pri Preboldu, od 15. ure naprej na igrišču ob Bolski (041 264 221).
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije