Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.03.11

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo oblačno, čez dan se bo v vzhodni Sloveniji delno razjasnilo. Drugod bo še oblačno, občasno bo deževalo. Meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.
V torek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, pogosteje le na zahodu. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo.
V sredo bo oblačno, padavine bodo od zahoda zajele vso Slovenijo. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka do zmerna burja.
V četrtek bo na vzhodu spet deloma sončno, na zahodu pa bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je bilo v gorah v petek in soboto še suho in deloma sončno vreme, v nedeljo popoldne pa so se v Julijcih in zahodnih Karavankah začele pojavljati padavine, ki so se v noči na ponedeljek širile proti vzhodu. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Predvsem v visokogorju je snežilo na skorjasto podlago.
V Julijcih in zahodnih Karavankah je zapadlo od 10 do okoli 40 cm snega, več v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod je novega snega le do 10 cm. Večinoma je pihal jugozahodnik, ki je prenašal novi sneg v zamete. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 130 cm.
Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 20 cm snega. Sneg je v Julijcih in zahodnih Karavankah mehak in rahel, odvisno pač od količine novega. Na vetru izpostavljenih mestih je marsikje spihan do trde, deloma poledenele podlage. Pod mejo sneženja se je sneg talil in ga je močil dež. Drugod po naših gorah je na skorjasti podlagi nekaj centimetrov novega snega, ki je tudi precej spihan.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa večinoma 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Tam lahko obiskovalec gora ob manjši dodatni obremenitvi sproži snežni plaz. Predvsem v zahodnem delu Julijcev in v Bohinjskih hribih pričakujejo tudi spontano plazenje z bolj strmih pobočij. Nižje, kjer je obilneje deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
Do srede bo v gorah oblačno vreme z občasnimi visoko zračno vlago, le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo lahko tudi nekaj sonca. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2100 metrov. Občasno bodo padavine, meja sneženja bo večinoma nad 1600 metri. Več padavin bo v Julijskih Alpah, kjer bo do srede zjutraj lahko zapadlo okoli 30 cm snega, v zahodnih Karavankah in Savinjskih Alpah pa manj. Novi sneg se bo sesedal, južni in jugozahodni veter bo na izpostavljenih legah delal zamete.
Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju predvidoma še nekoliko povečala. V sredo bo povsod v gorah več padavin.

Bilten URSZR: 14.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije