Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prešernov pohod na Stol

Novice občine Žirovnica - marec 2011: Planinci kulturni praznik praznujejo na svoj način. Člani Planinskega društva Žirovnica so v soboto, 5. februarja, priredili 4. Prešernov pohod na Stol.

K vzponu so povabili tako pohodnike kot smučarje, ki so na najvišji točki naše občine izvedli kulturni progam.
V dolini se je ob 7. uri zjutraj zbralo osem pohodnikov. Glede na razmere se nihče ni odločil, da bi si oprtal še smuči, poskrbeli pa so za izvod Prešernovih Poezij v nahrbtniku.
Dan je bil topel, jasnina zastrta z oblaki, le Triglav je kot svetilnik žarel v jutranji svetlobi. Sneg, ki ga je bilo sprva le za vzorec, se je proti Prižnici vse obilneje mlel pod nogami. Na razgledni točki četica naredi postanek. Mimoidoče vabijo k proslavi na vrhu, a ideje o recitiranju poezije na Stolu nihče ne vzame prav zares.
Na grebenu pogled pritegne obsijana veriga gora v daljavi; Karnijske Alpe, Visoke Ture. Pot je sedaj pomrznjena in veter brije kot za stavo. Z vrha, ob pogledu na podobo raja, se najprej razleže Zdravljica. Predsednik PD Žirovnica Anže Feldin in pobudnik pohoda Anton Špendov se zvrstita na »govorniškem odru«, potem slovesnosti tam zgoraj vsak prida svoj košček poezije. Še nekaj poslušalcev se nabere.
Pohodniki se spustijo do koče. Zaprta tiči v objemu snega, a zavetje pred vetrom vendarle nudi. Poleg tega ta dan zasluži vso pozornost, saj je Prešernova.
Proti dolini jo mahnejo kar naravnost navzdol, po grabnu. Zadovoljstvo ob prešernem vzponu v spomin na Prešerna je popolno. Ob koncu so se še vremena razjasnila.
 

Novice občine Žirovnica - marec 2011 (PDF)

Ostalo »planinsko« branje iz te številke ...

- Spomladi parkirišče v Završnici
- Moje največje veselje je na gorah
- Bog mi je oskrbel imenitnega očeta – Francetovega Franceta
- Pot po mejah Občine Žirovnica - 3.del
- Razglednice s Tenerife
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije