Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski vzpon na Bevško planino

MMC RTVSLO: Prelepo vreme sva s pasjo prijateljico Živo izkoristila za sprehod do Bevške planine, 1682 metrov visoko.

"Honda hrček" naju je pripeljala po spluženi cesti mimo sedla Križovc, do pol poti proti Pustemu rovtu. Tam sva pustila avto in se peš odpravila po dobro uhojeni poti mimo stana na Pustem rovtu do razcepa poti, kjer leva pot vodi na Golico, desna pa na Struško in Bevško planino.
Na planino sva se povzpela po dokaj novi cesti, ki je bila zgrajena za oskrbovanje planine. Cesta je zaščitena z dvema zapornicama, ključe pa imajo samo lastniki zemljišč na tem območju. Cesta se v stalnem, enakomernem vzponu vije navzgor čez pobočje Struške. Kmalu za drugo zapornico se začnejo odpirati lepi pogledi, sprva nazaj proti Golici, malo višje pa so že vidni tudi Julijci.
Po dobre pol ure hoje sva prišla na planino. Tam stoji nova koča. Leta 2009 so člani agrarne skupnosti Koroška Bela na mestu stare, kamnite koče, postavili veliko brunarico, ki je predvsem namenjena poletnemu bivanju pastirja in članov agrarne skupnosti na planini. Seveda pa se ne branijo niti obiskovalcev planine. Prav v ta namen je koča ob koncih tedna oskrbovana in odprta tudi pozimi.

Iztok Novak


Pravilno ime je Belska planina (ime je povezano s spodaj ležečo Koroško Belo) ali tudi planina Svečica.

12.03.2011


Pogled na kočo, ki se je pokazala
po vzponu. Foto: Iztok Novak

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije