Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V varstvo naših planin

Iz časa / Slovenec (1911) Dnevne novice - Prejeli smo: Višavje Snežniškega ozemlja in Snežnik sam je v florističnem in botaničnem oziru prištevati med najbolj zanimivo rastlinsko-geografične okraje na Kranjskem.

V zadnjih letih so turisti te kraje vedno bolj obiskovali, kot gotovo nepotrebna, a tem bolj obžalovanja vredna posledica teh močnejših obiskov planin je vedno bolj in bolj se razširjajoče hlepenje obiskovalcev po prilaščevanju planinskih rastlin, ki se je žal v mnogih primerih izpremenilo v pravi vandalizem. Izruvali in raznesli so se celi nahrbtniki polni rastlin, osobito planik — večinoma tudi še s koreninami vred — da se potem v mnogih primerih prepuste uničenju ali kot neporabni zavržejo.
Ako se temu ne odpomore, tedaj je v kratkem pričakovati, da posamezne vrste cvetlic, osobito planika, popolnoma izginejo iz Snežniškega ozemlja Spričo tega smatra podpisani gozdarski in upravni urad zaradi obče koristi za svojo dolžnost, da ukrene vse potrebno proti temu in splošno razglasi, da se od sedaj nadalje mora dovoljevati obisk Snežniškega ozemlja v vsi njegovi razsežnosti samo v spremstvu enega ali več graščinskih gozdnih čuvajev ali ako se vzame za to dovolilni list. Vsakega, ki bi ravna! proti temu, bodo zapriseženi gozdni čuvaji izgnli iz gozdnega in pogorskega ozemlja, ako treba, se bo dotični tudi kazenskopravno zasledoval. Tozadevna natančnejša pojasnila se dobe lahko tudi pri posameznih gozdarskih postajah ali pri podpisanem gozdarskem in upravnem uradu. — Kneza Schönburg-Waldenburg gozdarski in upravni urad Schnefiberg, pošta Stari trg pri Rakeku na Kranjskem, dne 22. novembra 1910.

Slovenec, 16. marec 1911
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije