Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Seja sveta - 02.03.11

TNP: Člani sveta sprejeli poročilo o delu, poslovno poročilo in računovodsko poročilo, ter tudi pravilnik strokovnega sveta, sklicali forum zainteresirane javnosti in imenovali komisijo za Belarjeva priznanja

Bled, 2. marca 2011: Člani sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) so na 7. redni seji obravnavali in potrdili Poročilo o delu, poslovno poročilo in računovodsko poročilo javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2010. V letu 2010 je JZ TNP izvedel vse prioritete, načrtovane v programu dela JZ TNP. Po sprejetju Zakona o TNP junija 2010 je JZ TNP pripravil izhodišča za pripravo načrta upravljanja, na podlagi katerega je skladno z Zakonom o TNP Ministrstvo za okolje in prostor izdalo sklep o začetku postopka za načrt upravljanja narodnega parka. Skladno z določili zakona je bil pripravljen tudi osnutek začasnih upravljavskih smernic.

Izvedena je bila notranja reorganizacija, ki omogoča povezovanje in optimizacijo delovnih procesov ter zagotavlja racionalnejšo rabo sredstev. Z novo strukturo ima JZ TNP le štiri notranje organizacijske enote: strokovno, informacijsko izobraževalno, naravovarstveno nadzorno in skupno službo. V letu 2010 je bil vzpostavljen tudi strokovni svet JZ TNP, za delo le-tega so člani sveta na seji potrdili pravilnik.

V letu 2010 sta bili vzpostavljeni dve novi informacijski točki. Informacijska točka TNP v Zeleni hiši v Kobaridu, ki uresničuje idejo o povezovanju kmetijstva, turizma in naravovarstva s ciljem trajnostnega razvoja in je rezultat uspešnega dolgoletnega sodelovanja Občine Kobarid in TNP. Informacijska točka v sklopu Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani je sestavni del muzeja. V obeh novih info točkah od odprtja (aprila oziroma avgusta 2010) beležimo skupno 21.500 obiskovalcev.

JZ TNP je bil uspešen pri kandidiranju za evropska sredstva. V letu 2010 je delo potekalo na sedmih mednarodnih projektih in obsežnem programu Alpske konvencije. V okviru projektov je bilo v TNP v letu 2010 šest projektnih zaposlitev. TNP se je aktivno vključeval v predsedovanje Slovenije Alpski konvenciji, ki ga vodi MOP, in izvedel več dogodkov in programov, katerih namen je bil približati ljudem pomen varstva narave in kulturne dediščine ter trajnostnega razvoja v Alpah in spodbuditi izvajanje te mednarodne pogodbe na lokalni ravni.

V letu 2010 so bili izvedeni številni dogodki in prireditve v obeh info središčih in info postajah (skupno preko 60), ki postajajo pomembna povezovalna mesta različnih ciljnih skupin. V obeh info središčih Dom Trenta in Triglavska roža na Bledu ter na Pocarjevi domačiji je bilo v letu 2010 skupno preko 23.000 obiskovalcev, kar je skoraj 1.000 obiskovalcev več kot v letu 2009. Pri promociji narodnega parka in ozaveščanju o pomenu ohranjene narave in kulturne dediščine imajo pomembno vlogo tudi številne izobraževalne aktivnosti, ki se že vrsto let uspešno vključujejo v šolske izobraževalne programe.

V letu 2010 je JZ TNP ustvaril 20.020.655,73 EUR prihodkov, pri čemer je delež prihodkov javne službe 77,5% (1.362.211,98 EUR iz proračuna po pogodbi, ostalo iz sredstev sredstva Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in programov javne službe), delež prihodkov prodaje blaga in storitev na trgu pa 22,5%, v katerem dobro polovico predstavljajo prihodki redne dejavnosti (parkovni turizem, prodaja koledarja, publikacij, vstopnine, najemnine idr.), preostanek pa prihodki mednarodnih projektov. Vsi v razpravi udeleženi člani sveta so pohvalili delo JZ TNP in se strinjali o napredku in uspehu pri delu zavoda.

Člani sveta so skladno z določili Zakona o TNP na 7. seji sklicali forum zainteresirane javnosti TNP, katerega namen je obravnava dokumentov, katerih vsebina je pomembna za življenje ljudi v parku, kakor tudi za organizacije, ki delujejo v parku in tako daje možnost aktivne udeležbe pri oblikovanju vsebin teh dokumentov. Skladno z Zakonom o TNP svet JZ TNP skliče forum najmanj vsaki dve leti, prvi bo 12. aprila 2011 v Tolminu.

Svet TNP je imenoval komisijo za pripravo predloga dobitnika oz. dobitnikov Belarjevega priznanja. Priznanje je namenjeno pravnim osebam in posameznikom za uspešno delo, dosežke in pomoč pri poslanstvu, ozaveščanje in promociji TNP, ohranjanju biotske raznovrstnosti in naravnih vrednot, ohranjanju kulturne dediščine, urejanju in upravljanju TNP ter naravi in okolju prijaznem upravljanju planinskih postojank in poti v TNP. Belarjeva priznanja bodo podeljena na osrednji slovesnosti v okviru 30. letnice zakonske ustanovitve TNP, ki bo 28. maja na Bledu.

Člani sveta TNP so bili med drugim tudi seznanjeni s problematiko podružnične osnovne šole v vasi Soča v občini Bovec, saj ji zaradi zmanjšanja števila učencev grozi zaprtje. Svet TNP je na seji podprl prizadevanja JZ TNP za ohranitev omenjene šole.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije