Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Posočju živi vse več šakalov

Večer, Slovenija: V Posočju je vse več šakalov, ki so se k nam očitno razširili iz Istre.

V Posočju je vse več šakalov, je povedal vodja odseka za gozdne živali in lovstvo tolminske enote Zavoda za gozdove Iztok Koren. V lanskem letu so opazovali družino petih živali, glede na opažanja v začetku letošnjega leta in razširjenost pa predvidevajo, da je šakalov trenutno vsaj deset.

"To ni avtohtona vrsta, k nam se je očitno razširila iz Istre, kjer tudi živi šele nekaj let," je povedal Koren.

V lanskem letu so zabeležili 26 napadov šakalov na drobnico, povzročeno je bilo za 6000 evrov škode. V letošnjem letu pa šakali še niso napadli. Sicer pa je bilo v lanskem letu največ škode zaradi napadov medvedov - drobnico so napadli kar 38-krat in s tem povzročili za 11.000 evrov škode. Sedem napadov naj bi povzročil ris, škoda pa je ocenjena na 1200 evrov.

Na Goriškem živi tudi vse večja populacija divjih svinj, ki pa se mestu ne približajo. Koren je še opozoril, da je lahko srečanje z odraslo živaljo lahko nevarno, saj so divje svinje napadalne. Sicer pa se živali prestrašijo človeka in se mu raje umaknejo, če le imajo čas in možnost. V primeru da bi se človeku divja žival približala, je ta lahko bolna in se zato čudno vede, zato Koren poziva, naj se obiskovalci narave takim živalim raje umaknejo in o dogodku obvestijo gozdne čuvaje. (sta)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije