Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priznanje in vaja

Kamniški občan - Bojan Pollak: Tonetu Škarji - Bloudkova plaketa

V Ljubljani so bila 11. februarja podeljena letošnja najvišja športna odličja – Bloudkova priznanja. Med dobitniki je bil tudi Tone Škarja, sicer Mengšan, toda ves čas član kamniškega PD in kamniškega alpinističnega odseka, ki je dobil plaketo za življenjsko delo.
Škarja je ena najbolj markantnih osebnosti slovenskega planinstva v zadnjih štiridesetih letih in je svoje življenje posvetil razvoju alpinizma. Bil je in je še vedno eden redkih, ki mu je uspelo prestopiti meje alpinističnega egoizma in stvari videti širše in dolgoročnejše.
Z alpinizmom se je začel ukvarjati že leta 1956 in je pri dopolnjenih 74 letih še vedno aktivni registrirani alpinist. V svoji karieri je poleg dolge vrste odličnih alpinističnih dosežkov osem let uspešno opravljal funkcijo načelnika alpinističnega odseka Kamnik, deset let je bil načelnik GRS Kamnik, pa še član UO PD Kamnik, podpredsednik PZS, urednik Obvestil PZS, od leta 1963 gorski vodnik, še vedno aktiven - registriran vodnik PZS.
Po uspešno vodeni odpravi, ki je leta 1979 preplezala zahodni greben Everesta, eno najtežjih smeri na ta vrh, je prevzel vodenje KOTG (Komisije za odprave v tuja gorstva) pri PZS, katere načelnik je še danes. In prav on je eden tistih, ki jim, realno gledano, zaradi vztrajnosti in načrtnega dela pripada ena od največjih zaslug za prepoznavnost in bistvene svetovne uspehe slovenskega alpinizma v zadnjih tridesetih letih. Skoraj prav pri vseh največjih uspehih je prispeval svoj večji ali manjši delež - ali kot vodja odprav ali kot zbiratelj denarja, pobudnik idej, odpiralec možnosti za druge ali kako drugače. Poleg tega je plodovit pisec številnih člankov s področja alpinizma, tudi kritičnih. Obsežen je tudi njegov literarni opus - od začetnega strokovnega priročnika za hojo in plezanje do knjig, v katerih kot soavtor, večinoma pa kot avtor opisuje predvsem svoja doživetja, vezana na alpinizem. Ravno sedaj pričakujemo izid njegove najnovejše knjige. Iskrene čestitke!

Obir 2011
Stiki med kamniško GRS in GRS iz Železne Kaple se uspešno nadaljujejo. Tako sta se tudi letos dva člana GRS Kamnik udeležila zimske vaje, ki jo je postaja GRS Železna Kapla organizirala 5. in 6. februarja na Obirju.
Prvi dan je vaja potekala ob predpostavki, da sta se zgodili dve nesreči hkrati: pet ljudi, od katerih niso imeli vsi plaznih žoln, je zasul plaz, v zahodni steni pa se je ponesrečil plezalec. Kraja nesreč sta bila sporočena samo v geografskih koordinatah. Poznavalci terena so takoj ugotovili, da sta kraja nesreč blizu skupaj in tako je stekla skupna reševalna akcija, vendar v dveh skupinah. Prva skupina je reševala izpod plazov na tri načine – s pomočjo psov, s plaznimi žolnami in s sondiranjem. Druga skupina pa je na robu stene izdelala sidrišče, dva reševalca sta se spustila do ponesrečenega in nato so jih reševalci potegnili z vrvmi na vrh stene.
Drugi dan pa je bila samo še preveritev znanja in usposobljenosti iskanja s plaznimi žolnami, če je zasutih več ljudi.
V razgovoru oziroma analizi se je pokazalo, da je delo v osnovi povsem enako, razlikuje se samo v nekaterih podrobnostih. To je bilo ugotovljeno tudi v razgovoru s predsednikom GRS Koroške, Otmarjem Striednigom. Kamničana sta Kapelčane povabila na vajo, ki bo marca na Kamniškem sedlu, Kapelčani pa na skupno vajo obmejnih postaj GRS, ki bo prvega oktobra. Izmenjali so si tudi več drugih koristnih informacij.

Bojč
 

Kamniški občan 25. februar 2011 PDF

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije