Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pobratenje planinskih društev

četrtek, 3. marec 2011, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1035

Bajta.si - Mirko Tovšak: ... iz Mislinje in Kragujevca

Planinsko društvo Mislinja je eno najbolj aktivnih društev v Koroški regiji, saj vsako leto pripravi preko 30 skupinskih pohodov v domača in tuja pogorja. V svojih vrstah ima močno vodniško skupino, ki pripravlja te pohode, v društvu pa delujejo še markacisti, varnostniki narave in mladinska skupina. Že nekaj let redno organizira tudi enotedenske izlete in pohode na najvišje vrhove Balkana.

Na teh pohodih so člani PD Mislinja navezali tudi pristne stike s planinci v južnih republikah nekdanje Jugoslavije. Še največ tega sodelovanja je bilo s planinci iz Srbije, kjer že nekaj let tvorno sodelujejo s Planinskim društvom »Žeželj« iz Kragujevca. Gre za društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1992. Na začetku svojega delovanja je to društvo štelo le 10 planinskih entuziastov, kasneje pa se je krepilo, tako da je danes v njihovih vrstah že preko 170 aktivnih planincev.

Pred nekaj leti so dobili v upravljanje objekt nekdanje osnovne šole Anžine Livade v pogorju pod Crnim vrhom (897 m) in tam uredili svoj planinski dom, ki so ga poimenovali po njihovi nedavno preminuli članici dr. Sonji Perišić (velika humanistka, planinka, zdravnica in izvajalka izvorne narodne glasbe v Šumadiji). Danes imajo v svojih vrstah tudi nekaj priznanih alpinistov, ki so osvajali tudi najvišje vrhove na Balkanu, v Južni Ameriki, Afriki in v Himalaji.

Ob tako tvornem in prijateljskem sodelovanju obeh društev, ko sta obe društvi že nekajkrat izmenoma obiskali srbska, črnogorska in slovenska pogorja, se je porodila ideja, da bi to sodelovanje nadgradili s pobratenjem obeh društev. To se je tudi zgodilo 27. februarja letos v Kragujevcu, ko sta društvi na podlagi sprejetih sklepov upravnih odborov podpisali »Protokol o prijateljstvu in medsebojnem sodelovanju« in na tak način tudi izvedli slovesnost pobratenja.

Slovesnost je bila v planinskem domu Anžine Livade, kjer je sodelovala tudi delegacija PD Mislinja. Listino sta podpisala predsednika obeh društev: za PD Mislinja Mirko Tovšak, za PD »Žeželj« iz Kragujevca pa njihov predsednik Radojica Perović. Pobratenje je imelo tudi velik odmev v sredstvih javnega obveščanja v Šumadiji, poleg planincev obeh društev pa so bili prisotni tudi predstavniki planinskih društev iz Kraljeva, Jagodine in še nekaterih bližnjih mest v Šumadiji. Slovesnost se je zavlekla v pozne popoldanske ure. Brez tradicionalne narodne glasbe in obveznega srbskega kola seveda ni šlo, tako da smo se kar težko poslovili od gostoljubnih srbskih prijateljev in se podali na dolgo pot proti domu.

Na koncu naj omenimo še to, da se je začelo prijateljsko sodelovanje obeh društev preko planincev, ki so zaposleni v tovarni »Grah Automotive« v Batočini. Tam je namreč nastalo družinsko podjetje z lastniki iz Slovenj Gradca, kjer izdelujejo najzahtevnejše elektronske dele za svetovno znane avtomobilske firme. Zgrajena je povsem nova tovarna s sodobno tehnologijo, kjer zaposlujejo preko 200 delavcev iz Batočine in okolice Kragujevca.

Mirko Tovšak

eXTReMe Tracker