Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Centralni slap pod Prisojnikom

AK Črna - Igor Radovič: ... In končno smo se po treh in pol urah vožnje znašli tam, kjer sem predlagal že v petek – pod Prisojnikom.

Izbrali smo si Centralni slap. Led je bil mnogo boljši kot v soboto v Seebachtalu, zato smo se navdušeni zapodili pod ključni del slapu. Začel je Rok. Obilen tuš čez svečo ga je prisilil, da je ves premočen obrnil in se s pomočjo abalakova spustil nazaj do Zdenča na prvem štantu. Ker tudi nama s Primožem ni dišalo neprostovoljno tuširanje, sem se zapodil po obvozni – originalni varianti. Tako je bil slap prvič tudi preplezan. V začetku lahkemu plezanju sledita dva zahtevna skoka, v katerih je skala še najbolj podobna breči. Hudo problematičen se mi je zdel zadnji skok v drugem raztežaju, kjer ni moč namestiti nobenega varovanja. Polet v primeru padca bi bil dolg kar nekaj 10 m. Po krajšem obotavljanju sem se zbral in odločno prelisičil to res neprijetno mesto. Ko sem v votlini nad njim v kompakten led zavrtal dva vijaka, sem si globoko oddahnil. Vedel sem, da danes ne bova poletela.

Pred nama je bila le še dolga prečnica v desno do slapu. Vse ostalo naprej je bila zgolj formalnost.

Za nama sta po tej varianti poskusila tudi Rok in Zdenč, a je premočenega Roka tako treslo, da sta se spustila pod steno. Tudi naslednja dva, ki sta nama sledila, sta obrnila. Plezanja po tej varianti res ne priporočam, ker varovanje zelo težko namestiš, tudi če imaš ustrezno opremo. Mnogo bolj priporočljivo je čez sicer naporno svečo, ampak tam je vsaj varno. V primeru podobnih razmer pa je bolje zaviti v kak sosednji slap. Če pa se že kdo odloči izogniti sveči po originalni smeri, naj obvezno vzame tudi kakega metulja srednje velikosti in kak skalni klin. Midva s Primožem sva imela samo ledne vijake, ker na to možnost pod steno nisva niti pomislila. >> Centralni slap pod Prisojnikom

 

28.02.2011

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije