Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 03.03.11

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj množičnih pohodov in začetek sezone kolesarskih akcij

Jurčičev pohod
Športna, planinska, turistična, gasilska društva in še drugi organizatorji pri nas vsako leto pripravijo krepko več kot tritisoč krajših in daljših ter tudi lažjih in težjih pohodnih ali planinskih izletov, kar pomeni, da ga ni (vsaj) konca tedna, ko ne bi mogli na potep oditi brez vodnika. Številnih pohodov se udeležuje le nekaj pohodnikov, kar nekaj pa je tudi takih, na nekaterih se lahko pomešate med tisočimi. Med zadnje spada tudi pohod od Višnje Gore do Muljave, ki se ga lahko udeležite to soboto. Start bo odprt med 7. in 10. uro pred višnjegorsko mestno hišo na Mestnem trgu. Pot bo lahka, a razgibana, petnajst kilometrov pa bo večina zmogla v treh urah. Na cilju se bo kulturna prireditev začela ob pol dvanajstih. Za avtobusni prevoz nazaj bo poskrbljeno. Prijavnina bo po dva evra. Informacije: 041 746 825, polz.blog.siol.net.

Evropohod iz Predgozda do Velikih Lašč
Le malo bolj južno po Dolenjskem pa boste to slovensko pokrajino v soboto raziskovali na vodenem pohodu po koščku evropske pešpoti z oznako E-7. Ta poteka od Atlantika do Črnega morja, pri nas pa od Robiča ter po hribih, gorah in dolina do Bistrice na Sotli, en del pa vodi tudi v okolici Velikih Lašč. Zbor bo na križišču z drugo evropsko pešpotjo E6, v vasi Predgozd (pri Selu pri Robu), ob 9. uri. Med okoli tri ure trajajočo potjo si boste ogledali ostanke rimskih zapornih zidov Claustra Alpium Iuliarum iz 4. stoletja preteklega tisočletja, cerkev sv. Primoža in Felicijana na Zgončah s freskami iz 15. stoletja, najstarejši kozolec pri nas in kaščo Josipa Stritarja z zbirko kmečkega orodja v Podsmreki. Pot ni zahtevna, za vrnitev pa bo poskrbljeno. Informacije: 041 833 456, www.zavod-parnas.org, eupoti.com.

Pohod po Sladki poti
Nekaj sladkanja, ogledov, druženja in tudi malo znojenja vas čaka na izletu, ki ga v nedeljo, 6. marca pripravljajo na Goričkem. Zbor bo pri prvi tamkajšnji sirarni, ki je postavljena v gasilskem domu v Ratkovcih. Na dvanajst kilometrov dolgi poti boste izvedeli vse o sirarstvu, izdelavi medenjakov v različnih oblikah in izvedbah, ogledali pa si boste tudi kulturno – tehnični spomenik Časarjev mlin v Berkovcih. Vmes bodo okrepčila, na koncu pa še krepkejša malica in sladko presenečenje. Prijavnina bo devet evrov za odrasle in šest za mladino. Informacije: 041/941-175, www.sladkapot.si.

Pohod na dan žena na Hleviše
V teh dneh bodo na svoj račun prišle predvsem punce vseh starosti, ki jim organizatorji rekreativnih dogodkov namenjajo številne plese, še več pa bo pohodov, ki se bodo večinoma zgodili v nedeljo. Enega pripravljajo v Idriji, kjer se boste po lahki poti skušale povzpeti na 908 metrov nad morjem visok vrh Hleviše. Začetek bo z idrijske avtobusne postaje, sopihale pa boste po starodavnem čekovnikarskem klancu, skozi Riže na Pringl, čez Trate na Pšenk, naprej čez Frbejžene trate, kjer so v 16. stoletju žgali živosrebrno rudo in od tam še do koče na Hleviških planinah, kjer vas bodo pričakali z darilom in okrepčilom. Če boste še zmogli, boste lahko skočili še na le četrt ure oddaljen vrh. Hoje bo za dobri dve uri, startnine pa ne bo. Informacije: 041 613 087, www.planinsko-drustvo-idrija.si.

S pustom po Koprskem
Dan po pustni soboti boste lahko rekreativno pustovali na slovenski Obali in v njenem zaledju. Pohodniki, ki jih bodo organizirali planinci ljubljanskega društva Pošte in Telekoma, boste s hojo začeli okoli devete dopoldne v Bošamarinu, po Lovrečičevi poti na Pomjan, do Supotskega slapa, v Koštabono, pa v dolino Dragonje in zaselek Škrline pa boste hodili širi ure. Nekaj moči prihranite še za popoldansko plesno pustovanje. Informacije: 031 379 568, www.pdrustvo-ptlj.si.
Kolesarje bodo držali skupaj koprski planinci, zbor pa bodo pripravili pri bivši koprski medicini dela ob 9. uri. Izlet bo lahek in primeren za vse kategorije kolesarjev, vozili pa boste po asfaltu. Maske so v obeh primerih zelo zaželene. Informacije: 040 453 819, opd.si.

Začetek sezonskih kolesarskih akcij
V zraku je že volj po pomladi, še nekaj dni nazaj pa so bile pomladne tudi že zunanje temperature. Nič čudnega torej ni, da so na plano prilezli tudi nekateri večni kolesarski zmrzljivci, ki jim čisto vsake temperature pač niso po godu. A marca bo vendarle sonce že zmoglo vedno več moči in ceste ter steze se bodo začele polniti s cestnimi, trek, gorskimi in še kakšnimi kolesi. Zato se že po tradiciji, s prvim marcem začenja sezona kolesarskih akcij zbiranja žigov. V Ljubljani se lahko pohvalijo kar s štirimi takimi akcijami, ki pa seveda krepko segajo čez meje mesta. Tako boste rekreativci lahko spoznavali kraje in znamenitosti ob poteh, ki vodijo na Mali Lipoglav nad Šmarjem-Sap, Koreno nad Horjulom, Rašico, Toško Čelo, Katarino nad Medvodami, Krim, Kurešček, Janče, Rakitno in Zagorico ter še po nekaj nižinskih točkah v okolici glavnega mesta. Cena prvega kartončka za posamezno akcijo je deset evrov (zanje po koncu opravljenih akcij dobite majico, kolajno, malico in še kaj…), vsak naslednji pa bo brezplačen. Želimo vam čim bolj varno vožnjo, voznikom motornih vozil pa previdno in uvidevno vožnjo. Informacije: www.szlj.si, www.ljubljana.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije