Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 27.02.11

Nedeljski dnevnik: Bela vigred?

Letošnji februar pač ni bil radodaren s snegom in nas je zato močno razočaral. Lani je bilo drugače, kajti februar je bil lepo pobeljen. Današnji Nedeljski dnevnik ima datum 27. februar in natanko na ta dan so lani v Ljubljani našteli 63 dni s snežno odejo, vreme pa je bilo lepo in sončno. Zaradi sneženja tudi v mesecu marcu so v zimi 2009/2010 v Ljubljani našteli skupaj 67 dni s snežno odejo, letos pa do sredine februarja samo 35 dni. Tokratna zima je torej precej manj bela, kot je bila lani, ko smo imeli kar pravo zimo. In kaj bomo o njej pisali letos?

Če se bodo naše napovedi uresničile, potem nas čaka bela vigred, če povemo drugače - pobeljen začetek pomladi. Herschlov vremenski ključ nam namreč v mesecu marcu namenja več belih padavin, kot smo jih imeli v februarju. Seveda pa se lahko zgodi, da bo dež premagal sneg, kot se je letos že večkrat zgodilo, enako kot ob koncu lanskega leta. Če se bo uresničila naša napoved, potem nas od 4. marca naprej, ko bo nastopil lunin mlaj, čakata dež in sneg, vendar le ob morebitnih vetrovih z južne ali zahodne smeri. Z nastopom prvega luninega krajca (12. marca) za nekaj časa padavin ne bo, bo pa mrzlo vreme. Seveda nas tudi v tem času lahko preseneti kakšna odjuga. To ne bi bilo nič posebnega za ta letni čas, ko se že bližamo koledarski pomladi, medtem ko se je za meteorologe s prvim marcem pomlad že začela. Zanje se bo poletje začelo že prvega junija.

Ko nastopi druga polovica meseca marca in devetnajsti dan polna luna, nam lahko južni ali zahodni vetrovi spet prinesejo sneg in morda tudi dež. Tudi med zadnjim luninim krajcem (od 26. marca naprej) lahko pričakujemo padavine v obliki snega ali dežja. V prvih aprilskih dneh se nam obeta nekaj lepega vremena in nato spet padavine v obliki snega ali dežja. Kakšna bo letos letina, nam lahko pove naslednji pregovor: »Če konec svečana burja pometa, se dobra letina obeta.«

Nedeljski dnevnik 27.02.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije