Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Velika planina bo enotno označena

sobota, 12. februar 2011, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1936

Kamnik.si: V okviru mednarodnega projekta »Listen to the voice of villages« poteka tudi projekt enotne označitve Velike planine

Župan občine Kamnik je sprejel Pravilnik o enotni označitvi. Pri njegovi pripravi so poleg Centra za razvoj Litija, ki je izvajalec projekta in Občine Kamnik sodelovale tudi vse tri agrarne skupnosti (Velika, Mala in Gojška planina), predstavniki domov na Veliki planini, družba Velika planina d.o.o., Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik, predstavnik predvidenega Regijskega parka Kamniško Savinjske Alpe, Zavod RS za varstvo narave - OE Kranj, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije - OE Kranj in še nekateri posamezniki.

Danes se na Veliki planini pojavljajo table različnih dimenzij, materialov, izvedbe ter velikosti in oblik črk. Kot material je največkrat uporabljen les in le-ta kot osnovni material predvideva tudi nov pravilnik. Pravilnik zajema tudi pritrditve tabel na viharnike, ki se je kot rešitev pokazala za ustrezno in zanimivo. Sistem označevanja je zastavljen tako, da čim manj posega v prostor, se poskuša z njimi zliti ter hkrati vplivati na zavest javnosti o pomenu neokrnjene narave.

Table imajo poleg osnovne usmerjevalne funkcije tudi funkcijo ozaveščanja obiskovalcev do ekološkega in sonaravnega pristopa ter obiska v naravi.
Spomladi letos bodo table po planini s sredstvi projekta zamenjane.


 Kaj se bo zgodilo s planinskimi oznakami?

Komentiraj (4):

Emil Pevec, sobota, 12. februar 2011, ob 11:07

A prav razumem, da je lokalni politiki pri snovanju in izvedbi teh označb spet (!) uspelo zaobiti planinska društva, ki jih dotična problematika še kako zanima? Sploh tista PD, ki (tudi) skrbijo za poti na in po Veliki planini.

Jurček Nowakk, nedelja, 13. februar 2011, ob 11:16

Res politika ne vidi preko okna?
Res politika ne ve, opazi, da v Sloveniji veliko postori na planinskih poteh Planinska zveza Slovenije s svojimi markacisti?
Res politiki važen samo kapital, jo dolgoletna praksa na poteh, hribih, gorah ne zanima?
Še veliko vprašanj imam, ...
a ne razumem kako lahko župan, politika poseže v dolgoletno delo PZS, markacistov, ...

Alenka Mihorič, nedelja, 13. februar 2011, ob 20:43

Ko pridem do neke table, se mi zdi prav fino, da je na njej napisana nadmorska višina. Tega na novih tablah ne vidim. Je pa mogoče barvno bolj prijazna okolju, a to je lahko tudi dvorezni meč: od daleč je sploh ne opazimo, kar je npr. v megli precej pomembno zaradi orientacije.

Alojz Pirnat, torek, 15. februar 2011, ob 21:52

V projektu že od samega začetka sodelujeta tudi PD Bajtar in PD Domžale kot skrbnika planinskih poti na Veliki planini. Društva smo sodelovala pri razvoju ideje, pri določitvi mest za namestitev oznak in glede na veliko število neplaninskih obiskovalcev projekt podpiramo. Planinske oznake pa bodo povsod ostale kot doslej. Zakaj nas Občina Kamnik ne navaja v objavi tega projekta pa lahko le ugibamo. Mogoče zato, ker smo edini, ki smo v tem projektu sodelovali kot prostovoljci?

Aloz Pirnat, načelnik markacistov Kamniško - Bistriškega odbora za planinske poti

eXTReMe Tracker