Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika planina bo enotno označena

Kamnik.si: V okviru mednarodnega projekta »Listen to the voice of villages« poteka tudi projekt enotne označitve Velike planine

Župan občine Kamnik je sprejel Pravilnik o enotni označitvi. Pri njegovi pripravi so poleg Centra za razvoj Litija, ki je izvajalec projekta in Občine Kamnik sodelovale tudi vse tri agrarne skupnosti (Velika, Mala in Gojška planina), predstavniki domov na Veliki planini, družba Velika planina d.o.o., Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik, predstavnik predvidenega Regijskega parka Kamniško Savinjske Alpe, Zavod RS za varstvo narave - OE Kranj, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije - OE Kranj in še nekateri posamezniki.

Danes se na Veliki planini pojavljajo table različnih dimenzij, materialov, izvedbe ter velikosti in oblik črk. Kot material je največkrat uporabljen les in le-ta kot osnovni material predvideva tudi nov pravilnik. Pravilnik zajema tudi pritrditve tabel na viharnike, ki se je kot rešitev pokazala za ustrezno in zanimivo. Sistem označevanja je zastavljen tako, da čim manj posega v prostor, se poskuša z njimi zliti ter hkrati vplivati na zavest javnosti o pomenu neokrnjene narave.

Table imajo poleg osnovne usmerjevalne funkcije tudi funkcijo ozaveščanja obiskovalcev do ekološkega in sonaravnega pristopa ter obiska v naravi.
Spomladi letos bodo table po planini s sredstvi projekta zamenjane.


 Kaj se bo zgodilo s planinskimi oznakami?

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

5 komentarjev na članku "Velika planina bo enotno označena"

Franci Savenc,

Borut Peršolja (ob pojasnitvi kdo je Jurček NOWAKK), 13.02.11, ¸14.14:

ta projekt v celoti poteka v sodelovaju s planinskimi društvi (PD Domžale, PD Bajtar). Jasno je, da so planinske poti od vznožja (iz dolin) do ovršja, na ovršju pa ne gre več samo za planinske poti, temveč za turistične poti. Vse planinske poti in oznake bodo ostale, dodane pa bodo dodatne turistične oznake, kar bo izboljšalo vodljivost za neplaninske obiskovalce planine (in to so daleč v ospredju), hkrati pa bo obiskovalce tudi usmerjealo v prostoru in času. Z društvi je usklajen tudi način postavitve, mesta za postavitev in način skrbništva.

Žal avtorji zakona o planinskih poteh niste želeli prisluhniti tej rešitvi. Sam sem vložil dopolnila za tovrstno rešitev, ki bi veljala za takšna območja (Pohorje, rogla, Golte …). Se ti zdi ta rešitev nezakonita?

Iformacijo/komentar bo pripravil Lojze Pirnat.


Alenka Mihorič,

Ko pridem do neke table, se mi zdi prav fino, da je na njej napisana nadmorska višina. Tega na novih tablah ne vidim. Je pa mogoče barvno bolj prijazna okolju, a to je lahko tudi dvorezni meč: od daleč je sploh ne opazimo, kar je npr. v megli precej pomembno zaradi orientacije.


Emil Pevec,

A prav razumem, da je lokalni politiki pri snovanju in izvedbi teh označb spet (!) uspelo zaobiti planinska društva, ki jih dotična problematika še kako zanima? Sploh tista PD, ki (tudi) skrbijo za poti na in po Veliki planini.


Jurček Nowakk,

Res politika ne vidi preko okna?

Res politika ne ve, opazi, da v Sloveniji veliko postori na planinskih poteh Planinska zveza Slovenije s svojimi markacisti?

Res politiki važen samo kapital, jo dolgoletna praksa na poteh, hribih, gorah ne zanima?

Še veliko vprašanj imam, ...

a ne razumem kako lahko župan, politika poseže v dolgoletno delo PZS, markacistov, ...


Alojz Pirnat,

V projektu že od samega začetka sodelujeta tudi PD Bajtar in PD Domžale kot skrbnika planinskih poti na Veliki planini. Društva smo sodelovala pri razvoju ideje, pri določitvi mest za namestitev oznak in glede na veliko število neplaninskih obiskovalcev projekt podpiramo. Planinske oznake pa bodo povsod ostale kot doslej. Zakaj nas Občina Kamnik ne navaja v objavi tega projekta pa lahko le ugibamo. Mogoče zato, ker smo edini, ki smo v tem projektu sodelovali kot prostovoljci?

Aloz Pirnat, načelnik markacistov Kamniško - Bistriškega odbora za planinske poti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije