Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V Podpeci bodo ponovno gradili gradove kralja Matjaža

Vecer.si 29.01.2011


Foto: Petra Lesjak Tušek


Foto: Igor Napast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 29. januar 2011, ob 10:19, Bruno Fras, ogledov: 968

Večer, Zanimivosti: V Podpeci v občini Črna na Koroškem bo danes (29. 1.) potekala že tradicionalna prireditev Gradovi kralja Matjaža, na kateri se vsako leto več ekip pomeri v gradnji gradov iz snega.

Letos bo postavljen že tisoči grad, svoje gradbene spretnosti pa bodo preizkusili tudi župani Mežiške doline.

Letos so dogodek časovno podaljšali, saj so že v petek na smučišču Črna na Koroškem organizirali nočni slalom z baklami za pokal kralja Matjaža. To tekmovanje so prirejali že na začetku dolge zgodovine prireditve, ki jo letos organizirajo že 19. leto, a je z leti zamrlo.

Osrednji dogodek bo tudi tokrat današnje tekmovanje v gradnji snežnih gradov na ravnici Mitnek. Od začetnih osem je bilo lani prijavljenih že 105 ekip, ki so postavile vsaka svoj grad. Zbiranje prijav se prične ob 9. uri, ob koncu dneva pa bodo razglasili tri najlepše gradove.

V dosedanjih osemnajstih ponovitvah so ekipe zgradile natanko 988 snežnih gradov, zato letos pričakujejo že tisoči grad. Letos bodo svoj grad postavili tudi župani Mežiške doline, povabili pa so tudi župane iz sosednje Avstrije. Kot novost bi radi letos postavili tudi iglu kralja Matjaža, gradnjo snežnih skulptur pa bo spremljal raznovrsten zabavni program.

Vse stvaritve so na ogled obiskovalcem še v nedeljo, ko so organizirane tudi številne aktivnosti za otroke. Nedeljski otroški program so s prejšnjih dveh ur letos razširili na štiri ure, začne pa se ob 12. uri.

Gradovi kralja Matjaža so z leti prerasli v množično zimsko turistično prireditev, zato organizatorji naprošajo obiskovalce, da se na kraj dogodka pripeljejo s kombiji, ki so jih organizirali v ta namen, svoje avtomobile pa pustijo v dolini. (sta)

 

 

 


 

eXTReMe Tracker