Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.01.11

Pokaži objave o reševanjih GRSPlazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Planinca obšla slabost, poškodovan deskar
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 12.03 je nad Koroško Belo v okolici Belške planine, občina Jesenice, planinca obšla slabost. Planincu so reševalci postaje GRS Jesenice nudili prvo pomoč, kasneje pa so ga s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali na Jesenice v nadaljnjo bolnišnično oskrbo.

Ob 13. 49 se je na pogorju Viševnika pri Rudnem polju, občina Bohinj, pri turnem smučanju poškodoval deskar. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovanega oskrbeli in ga s pomočjo helikopterja slovenske vojske in dežurno ekipo prepeljali v bolnico Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek in torek bo na Primorskem in v višjih legah pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Drugod se bo zadrževala nizka oblačnost, ki bo danes segala do nadmorske višine okoli 1300 metrov in bo ponekod postopno tudi nekoliko manj strnjena.
V sredo in četrtek bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se v gorah nadaljuje suho vreme. Temperatura se je nekoliko zvišala, a je v gorah čez dan ostala pod ničlo. Snežna odeja se je počasi preobražala in sesedala, nekoliko hitreje v prisojnih legah nad vrhom nizke oblačnosti.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 20 cm snega. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na tej skorjasti podlagi je do okoli 10 cm suhega snega.
Marsikje je zgornja plast snega precej spihana, na bolj izpostavljenih mestih do stare, deloma poledenele podlage. V zatišnih legah je več napihanega, suhega snega.
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1500 metrov nadmorske višine 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Tam lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Drugod je nevarnost 1. stopnje.
Marsikje je snežna odeja trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov. Do srede zjutraj bo suho. Temperatura se ne bo kaj dosti spreminjala. Čez dan se bo na
prisojnih pobočjih snežna odeja na površini nekoliko ojužila, ponoči pa pomrznila. Zato se bo krepila površinska skorja. V osojah se stanje snežne odeje skoraj ne bo spremenilo. Ostaja nevarnost zdrsov, nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.

Bilten URSZR: 31.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme



ARSO: Podatki z lavinskih postaj

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 31.01.11"

Heinrich Blagne,

Planinca na Belški planini je obšla huda slabost zaradi česar je bilo potrebno helikoptersko reševanje slednjega, - zatem, ko je popil energetski napitek.

Toliko mi je znano po pripovedi oskrbnika koče.

Previdno torej z napitki, "ki dajejo krila" !

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije