Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.01.11

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

petek na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo dopoldne oblačno, občasno bo ponekod rahlo snežilo. Čez dan bo sneženje, razen ponekod v jugovzhodnih in južnih krajih, ponehalo in od severa se bo zacelo jasniti.
V soboto se bo od jugozahoda oblačnost spet povečala. Ponekod na jugu in jugovzhodu bo naletaval sneg. Najmanj oblačnosti bo v severovzhodnih krajih. Burja na Primorskem bo slabela.
V nedeljo bo precej jasno, predvsem v južni in jugozahodni Sloveniji pa bo občasno več oblačnosti. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V ponedeljek bo pretežno jasno in čez dan malo topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje se nadaljuje hladno vreme. Snežna odeja se v gorah le počasi preobraža. Iz četrtka na petek ponoči je ponekod rahlo snežilo, zapadlo je do 5 cm snega. Vzhodni veter je novi sneg precej spihal, marsikje do stare, skorjaste podlage.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih nadmorske višine do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 20 cm snega.
Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na tej skorjasti podlagi je do okoli 10 cm suhega snega. Marsikje je zgornja plast snega precej spihana, na bolj izpostavljenih mestih do stare, deloma poledenele podlage. V zatišnih legah je vec napihanega, suhega snega.
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1500 metrov 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki je razmeroma slabo sprijet s podlago. Tam lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Drugod je nevarnost 1. stopnje. Marsikje je snežna odeja trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov.
Tudi v petek in za konec tedna se bo nadaljevalo hladno in suho vreme. Temperatura bo ves čas pod ničlo. Snežna odeja se skoraj ne bo preobražala, lavinske razmere se zato ne bodo spreminjale.

Bilten URSZR: 28.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme



ARSO: Podatki z lavinskih postaj

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije