Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Spust s sanmi s Starega Ljubelja

Vecer.si 27.01.2011

Idealne snežne razmere, sneg in čudoviti pogledi na Veliki vrh in Korošico.

Idealne snežne razmere, sneg in čudoviti pogledi na Veliki vrh in Korošico. (Jože Praprotnik)

 

petek, 28. januar 2011, ob 05:59, Bruno Fras, ogledov: 1778

Večer, Vrt, narava, gore - Jože Praprotnik: Zima se še ni končala, čeravno snega ni ravno v izobilju. Toda če so že doline bolj siromašne s snegom, se zapeljimo višje, na primer na Ljubelj.

Stara cesta s ploščadi nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj pred tunelom na sedlo, preko katerega je nekdaj vodila cesta na Koroško, je pravšnji sankaški izziv za vse tiste, ki jim ni po volji sankanje po delu smučišč, urejenem za sankaške užitke. Slednje je bolj za kratkočasenje dedkov in babic z vnučki, pravo sankanje pa zagotavlja gorska cesta, lepo poteptana in urejena. In prav taka, adrenalinska, je za tiste z dobrimi sanmi in z ustrezno sankaško obutvijo vožnja s Starega Ljubelja, kjer so prirejali motociklistične dirke, pošten izziv. Cesta je strma, ovinkasta in zahteva ne le pogum, temveč veliko mero pameti, in kar je najpomembneje, čevlje, s katerimi bomo lahko varno zavijali in zaustavljali sani. Takšne trpežne in za ta šport prirejene sani, ki jim spreminjamo smer vožnje in vijugamo po ovinkih s prenašanjem teže in vlečenjem traku, izdelujejo na Podljubelju, čevlje pa si nekoliko priredimo sami, tako da v podplate starih, obrabljenih čevljev, ki bi jih sicer vrgli na odpad, postrani pričvrstimo vijake, da le glavice štrlijo ven. S takimi čevlji bomo lažje zavirali in na ostrejših ovinkih spreminjali smer vožnje.

Pa še nekaj besed o omenjeni sankaški progi. Avtomobil lahko pustimo na ploščadi pred tunelom in se sprehodimo do steze, nad katero je cesta, ki je sprva položna, a kmalu zatem strma. Hodimo po notranjem robu cestišča in najbolje bo, da sani prenašamo, če pa jih vlečemo za seboj, bodimo pozorni, da ne oviramo sankačev. Cesta je razgledna, na vrhu so planinska koča, gostišče in zanimiv, v skalovje vsekan prehod s kamnitima piramidama, postavljenima v čast avstrijskemu cesarju Karlu VI., ki se je udeležil odprtja tega cestnega prehoda daljnega leta 1728. In sankanje se lahko prične!

Jože Praprotnik


 
 


 

Komentiraj (4):

Slavc Rožič, petek, 28. januar 2011, ob 07:58

http://www.gore-ljudje.net/novosti/49586/

O tem, da imena Stari Ljubelj ni na nobeni karti je pisal ter utemeljil z argumenti že Peter Rožič leta 2009.

Bruno Fras, petek, 28. januar 2011, ob 09:20

Pojem Stari Ljubelj se pojavlja v raznih zapisih, nekateri ga zapisujejo kot stari Ljubelj, na primer: http://www.mojvideo.com/uporabnik/skalar/slike/cez-korosico-na-stari-ljubelj/64 ; http://outsideaway.blogspot.com/2009/10/jesenski-izlet-na-stari-ljubelj.html . Mi povzemamo, kot je objavljeno v mediju.
B. F.

Slavc Rožič, petek, 28. januar 2011, ob 12:15

Imate prav. Pojavlja se v raznih zapisih v zadnjih petih, desetih letih. Zame je to ključno vprašanje- ali opozarjati na pravilna krajevna in zemljepisna imena in izpasti sitnoba, ali sprejeti marsikdaj individualno vsiljena in interpretirana imena kot nov prispevek v času in prostoru ?

Franci Savenc, petek, 28. januar 2011, ob 13:07

Prav je, da opozarjate na pravilno pisanje ..., saj mislimo, da le tako lahko vplivamo na "vzgojo" piscev ...
Naše poobjave so namreč vsebinsko (praviloma) enake viru, gredo pa potem v arhiv skupaj s komentarji, da bodo tudi naslednji naslednji rodovi vedeli kakšne "kriterije" smo imeli do te tematike.
Zatorej: želimo si še več (konstruktivnih!) komentarjev in da bi te tudi redno spremljali.
Nastavite si RSS kanal = http://www.gore-ljudje.net/pripombe/rss

eXTReMe Tracker