Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tisoč let tradicije turizma

Vecer.si 20.01.2011

Središče Ruš z Marijino cerkvijo iz 10. stoletja.

Središče Ruš z Marijino cerkvijo iz 10. stoletja. (Olga Malec)

 

 

 

četrtek, 27. januar 2011, ob 21:39, Bruno Fras, ogledov: 1423

Večer, Tisoč let turizma v Rušah - Lucijan Vihar: Včasih so turizmu rekli romanje. - Najbrž ste pomislili, da je ta naslov šala, saj pred tisoč leti besede turizem še poznali niso.

 

Pogled s Pohorja na panoramo občine Ruše

Pogled s Pohorja na panoramo občine Ruše. (Olga Malec)

A če bi besedo "turizem" opisali kot obisk kraja, kamor ljudje radi in pogosto zahajajo, kupujejo spominke, hrano in pijačo, morda v kraju tudi prespijo, bi danes temu rekli - turizem. Takrat so temu rekli - romanje.

Prvi turisti so bili romarji

Ruše so eden najstarejših romarskih krajev Slovenije. Prva romanja k ruški Mariji so bila že v 10. stoletju. Božja pot v Ruše je še posebej slovela v času turških vdorov. Legenda pravi, da so romarji v ruški cerkvi leta 1683 vso noč molili k ruški Mariji za rešitev cesarskega Dunaja pred Turki. Naslednji dan je vojska poljskega kralja Sobietskega premagala Turke pred Dunajem ... in Dunaj je bil rešen. Da je pomagala molitev k ruški Mariji, seveda ne gre dvomiti.

Ljudje so radi obiskovali sejme v Rušah

Rušani so bili med 15. stoletjem in začetkom 17. uspešni in podjetni organizatorji sejmov. Da se je to gotovo poznalo v občinski blagajni, skoraj ni dvomiti. Ko se je na romanje k ruški Mariji odpravil tudi cesar Friderik III., so ga Rušani prosili za pravico do sejma. Dobili so jo in sejem se je tako lepo razvijal, da so si konec 16. stoletja Rušani prizadevali za kar tri sejme na leto. Deželni stanovi v Gradcu so zahtevo zavrnili, Rušani pa so se v začetku 18. stoletja sejmom v celoti odpovedali, ker je cesar zahteval prevelike davke.

Gledališke igre v Ruše so prišli gledat od blizu in daleč

Ruški vikar Jurij Kozina je v 17. stoletju v Rušah ustanovil šestrazredno latinsko šolo, katere učenci so na pobudo ravnatelja in domačina Luke Jamnika vsako leto pripravili eno latinsko gledališko igro, ki je bila za tiste čase dogodek, ki so si ga prišli ljudje ogledat tudi iz oddaljenih krajev Štajerske. S čim podobnim se v tistih časih nista mogla postaviti ne Maribor in ne Ljubljana. Gledališke igre so po skoraj 210 letih v Rušah spet obudili leta 1932. Tudi takrat so se ljudje na gledališke predstave vozili z vlakom iz Maribora in vse Dravske doline.

Zdraviliški turizem v času Avstro-Ogrske

Dr. Erman Pertl je v drugi polovici 19. stoletja v Bistrici ob Dravi postavil "naravno zdravilišče". Gostje so prihajali iz vse Avstro-Ogrske zaradi zdravljena po Kneippovi metodi, ko so zjutraj bosi hodili v bistriškem potoku, in tudi zaradi mikroklime, nekakšne blagodejne mešanice potoka Bistrica, reke Drave in pohorskih gozdov. Žal si dr. Erman ni pridobil zadostnega kapitala, da bi zdravilišče razširil, tako da je to leta 1905 po 21 letih prenehalo delovati.

V Rušah sta z balonom pristala člana cesarske družine

Avgusta 1909 sta se v Rušah ustavila in prespala tudi člana cesarske družine, nadvojvoda Peter Ferdinand - Avstrijski in Jožef Ferdinand - vojvoda Toskanski.

In kako spektakularno! Z balonom sta se dvignila v Celovcu in proti večeru pristala na travniku v bližini Ruš. Ko sta se drugi dan dvignila in letela naprej proti Madžarski, so Mariborčani množično hiteli v Ruše, da bi si ogledali to letečo napravo. Kaj ima to opraviti s turizmom? Predstavljajte si, da bi danes v Rušah z balonom pristala angleški princ William in njegova zaročenka Kate Middleton in tu prespala. Danes bi o takem dogodku skoraj gotovo poročale vse medijske hiše sveta. To bi bila promocija, ki jo je skoraj nemogoče plačati.

Narodnobuditeljski tabori so v Ruše privabili tisoče ljudi

Rušani niso zaostajali niti pri organizaciji narodnozavednih taborov v času pred prvo svetovno vojno. Tabor 28. junija 1914 v Rušah je prišel v zgodovino. Tisti dan so v Sarajevu izvršili atentat na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Prišli so predstavniki avstro-ogrskih oblasti in zahtevali, da se tabor prekine. Zavedni Slovenci tega niso hoteli narediti, zaradi česar so mnogi med njimi morali kasneje v zapor. To dokazuje, da tabori seveda niso bili politični turizem, a zaslužek od takih taborov gotovo ni bil zanemarljiv.

Novodobni turisti planinci in pohodniki

Planinsko društvo Ruše je bilo gonilna sila planinarjenja, pohodništva ter planinskega turizma v Rušah in tudi v tem delu Štajerske. Zgradili so Žigartov stolp, leta 1907 pa prvo pohorsko planinsko postojanko - kočo na Arehu. Planinstvo in pohodništvo sta še danes ena najbolj priljubljenih in množičnih oblik rekreacije in pohodniškega turizma Slovencev in Rušani tudi na tem področju ne zaostajajo.

In potem so prišli še smučarji ...

Z razvojem smučišč na Mariborskem Pohorju so se zaradi izjemne lege in višine začela prebujati tudi smučišča na Ruškem Pohorju na višini 1250 metrov, skoraj 250 metrov više od hotela Bellevue, saj se sneg tu obdrži v povprečju 60 dni dlje kot na sončnih mariborskih smučiščih. Naravne danosti so kar klicale po razvoju zimskega turizma. Smučišča pri hotelu Areh so kmalu postala pretesna, tudi vlečnice Glažuta, Žigart, Cojzerica in Uršankovo niso več kos ljubiteljem smučanja, deskanja, sankanja, teka na smučeh ali turnega smučanja. Ta del turizma je še zmeraj v razvoju in prav tu si občina Ruše obeta še večji zaslužek od turizma.

Tradicija je, le razvijati jo je treba

Če povzamemo, Rušani so v zadnjih tisoč letih pokazali spretnost in podjetnost, znali so izkoristiti naravne danosti in geografsko pozicijo kraja. Ni bilo važno, ali je šlo za romanje, obisk sejma, gledališke igre ali za politični shod, pomembno je bilo, da so ljudje v Ruše prišli in tu pustil kak zlatnik, ki ga sicer Rušani ne bi dobili.

Pred Rušami pa so novi izzivi. Smučarji, planinci, kolesarji in potniki so že zdavnaj odkrili Pohorje in Ruše, treba je le slediti njihovim željam in potrebam in jim z novimi športnimi in turističnimi objekti, napravami, smučarskimi tereni, tekaškimi in sankaškimi progami omogočiti, da tu aktivno preživijo svoj prosti čas. Če bodo zadovoljni, se bodo vračali, v občini bo ostal denar od turizma, tudi nova delovna mesta na ta račun se bodo odprla.

Lucijan Vihar


 
 

 

 

 


 

eXTReMe Tracker