Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

110 let Planinskega društva Ruše

Večer, Tisoč let turizma v Rušah: Planinsko društvo Ruše je bilo ustanovljeno leta 1901 na pobudo njenega prvega predsednika Davorina Lesjaka.

Leta 1907 so zgradili Ruško kočo, najstarejšo planinsko postojanko na Pohorju, kateri sta sledili še koča Planinka in Čandrova koča. Med 2. svetovno vojno so bile vse koče požgane, zato so jih planinci po vojni zopet gradili. Na pogorišču Planinke so postavili Tinetov dom, ki so ga kasneje preimenovali v Ruško kočo. V okviru društva deluje več odsekov: mladinski, izletniški, markacijski in odsek za varstvo gorske narave. Mladinski odsek je bil ustanovljen leta 1953 in se proslavil v orientacijskih tekmovanjih, kjer člani društva dosegajo najvišja mesta.

PD Ruše na leto organizira do 50 izletov v domače in tuje gore ter tradicionalne in spominske (tekmovalne) pohode. Eden takih je tekmovalni pohod Ruše-Ruška koča, ki je vsako drugo soboto v oktobru v spomin na v Himalaji preminulega alpinista Bena Dolinška. Od leta 1995 poteka na dan državnosti 25. junija tradicionalni pohod Ruše-Areh.

Zelo aktiven je v društvu markacijski odsek, ki vzdržuje kar 160 kilometrov planinskih poti. Ena izmed teh je Ruška planinska pot, ki je bila predana namenu leta 1996 na pobudo Frančka Hribenika. Ima deset kontrolnih točk: Ruše, slap Šumik, Klopni vrh, Osankarica, Trije kralji, Žigartov vrh, Ruška koča, Zarja, Mariborska koča in Pečke.

Ruški planinci skrbno čuvajo svoje imetje, ki so ga pridobili skozi stoletje. V lasti društva so Dom planincev v Rušah, na Arehu pa Ruška koča, depandansa Čandrova koča, Tonetova bajta, koča Ledenica in Tijekova bajta.

PD Ruše ima danes okoli 350 članov, od tega več kot tretjino mladih. Seveda pa smo veseli vsakega novega člana, ki bo z nami delil ljubezen do planin in neokrnjene narave.

Če se želite priključiti, pokličite po telefonu 02/661 30 41 ali pišite na e-naslov: pd.ruse(at)krs.net . Spletna stran: http://www.vecer.com/clanekvrt2011012705615101

__________________________________________________________

RUŠKA KOČA

Ruška koča je prva planinska koča na Pohorju. Postavili so jo ruški planinci leta 1907. Koča stoji na prelepi jasi ob 800 let stari cerkvi sv. Areha. Od začetka pa vse do danes sodi Ruška koča med najbolje obiskane planinske koče na Pohorju, saj jo obiščejo planinci ne le iz mariborskega, ruškega in bistriškega zaledja, pač pa tudi iz vseh koncev Slovenije.

Koča je zaradi svoje lege idealen cilj za rekreativne planince, ki prihajajo na enodnevne izlete, in tudi za daljše počitnice poleti in pozimi.

Poleti so mogoči krajši ali daljši pohodi in kolesarjenje po dobro vzdrževanih pohorskih poteh in cestah, poleti pa je Ruška koča idealna za preživljanje smučarskih počitnic, saj so smučišča na nadmorski višini 1250 metrov od koče oddaljena le 100 metrov. Mimo koče na Arehu vodi del Pohorske kolesarske transverzale, ki je v celoti dolga 75 kilometrov.

Planinci in turisti lahko najamejo sobe v koči ali v njeni depandansi, Čandrovi koči. Ruška koča lahko sprejme 90 planincev v svoji restavraciji in še 150 na terasi pred kočo. Koča je odprta vsak dan v tednu od 8. do 21. ure.

http://www.ruskakoca.si/

 


 
 

 

 

Vecer.si 20.01.2011

Slap Šumik je eden od biserov ruške turistične ponudbe in največji slap na Pohorju. Pot do njega je izjemno zahtevna, a pogled nanj poplača ves trud.

Slap Šumik je eden od biserov ruške turistične ponudbe in največji slap na Pohorju. Pot do njega je izjemno zahtevna, a pogled nanj poplača ves trud. (Olga Malec)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije