Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje s sedmih vrhov

Celjski mladinski center: Davo Karničar bo spregovoril o smučanju iz 7 najvišjih vrhov celin, vključujoč prvenstveno smučanje z Everesta.

Predstavil bo svojo razvojno pot alpinističnega smučarja. Preden je prišlo do smučanja s sedmih vrhov, se je Davo Karničar kalil v alpinizmu in alpinističnem smučanju v različnih okoljih. Smučal je tudi s Triglava, izkušnjo je delil s pokojnim bratom Lukom, tako da ima poleg tujih osvojen tudi domači vrh. In svetovnega, prvenstveno smučanje z Everesta se je zgodilo leta 2000.

V preteklosti je smučal tudi z Mount Blanca, ki ga imamo mnogi za najvišji evropski vrh, toda najvišji v Evropi je 5642 metrov visoki Elbrus v Rusiji, ki se je tudi znašel med sedmimi osvojenimi vrhovi. V Južni Ameriki je bila to 6960 metrov visoka Aconcagua, v Severni Ameriki 6194 metrov visoki Mount McKinley, v Afriki 5895 metrov visoki Klimandžaro, na Antarktiki 4897 metrov visoki Mount Vinson in v Avstraliji 2228-metrski Kosciuszko. Takole po velikosti ima Davo razporejenih svojih sedem vrhov. Zadnjega je osvojil tik pred koncem leta 2006, Mount Vinson na Antarktiki.

Vsak je bil izziv zase, vsak nekaj posebnega. »Za vsako goro se je treba izjemno potruditi,« pravi Davo Karničar. »Sam imam strah pred gorami in prav zato vsako akcijo načrtujem preudarno, nikoli brezglavo ne tvegam.« Ekstremno smučanje je »solo« šport, kjer ni tovariške pomoči, kjer ni varovanja ali drugih pomagal.

Z vzponi in smučanjem z vrhov so povezani tudi lepi vtisi, srečanja s številnimi ljudmi, pa tudi zanimive anekdote. Ena je o bratskem podvigu v Avstraliji, kjer sta z bratom Drejcem svoj podvig vestno dokumentirala in posnela vse potrebne detajle. Ko pa sta si na letalu hotela ogledati posnetke o vzponu in smučanju, so bili čeznje posneti prizori iz živalskega vrta z ljubkimi koalami.

Prisluhnite njegovim besedam.

 27.01.2011

Četrtek, 27. januarja 2011 ob 20 uri. Celjski mladinski center – dvorana. Vstopnina 5 eur.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije