Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trojiško jezero kmalu učilnica v naravi

Večer, Podravje - Darja Lukman Žunec: Ptujski zavod Riso je že postavil okoli 30 napisnih tabel, sledijo še klopce in mize ter Center za trajnostno upravljanje.

Trojiška občina in še prej krajevna skupnost sta se desetletja trudili, da bi bolje izrabili naravne danosti ob Trojiškem jezeru. Jezero je sicer umetnega izvora, a je priljubljeno zbirališče sprehajalcev, ljubiteljev narave in ribičev, ki jih privlači tudi bližina znamenitega samostanskega kompleksa Svete Trojice. Ob jezeru je leta deloval prostor za kampiranje, vendar bodo za njegovo ustrezno opremljenost v občini šele poskrbeli, neizkoriščeni pa tudi naj ne bi ostali prostori nekdanjega gostišča Žabica, ki ga je odkupil ptujski zavod Riso. Občina zgledno skrbi za vzdrževanje poti okoli jezera, območje tudi pokosijo in je opremljeno s koši za odpadke. Približni 15 tisoč evrov imajo za te namene tudi v letošnjem proračunu, že predlani so uredili lesen mostiček na sprehajalni poti.

Sobivanje turizma, vzgoje in ekologije

Kot nam je povedala Sabina Žampa, predstavnica zavoda Riso, so bili skupaj s konzorcijem petih podjetij uspešni pri pridobivanju denarja za izobraževalno dejavnost s področja upravljanja s stoječimi vodami in ekoremediacij, ki zavzema tudi nekaj projektov drugod po Sloveniji. Ti so, skupaj s trojiškim programom in programom za jezero Radehova, vredni kar dva milijona evrov. Ob Trojiškem jezeru so doslej že postavili 30 informativno-izobraževalnih tabel, dodali bodo še klopi in mize, saj naj bi na učni poti v okolici jezera neposredno izobraževali mlade in jih ozaveščali o pomenu trajnostnega upravljanja z jezeri. Ob jezeru bi tako kasneje nastal Center za trajnostno upravljanje s stoječimi vodami, kjer se bodo z raziskovalnimi pristopi rojevala povsem nova znanja, potrebna za celovite probleme. Cilj tega centra bo na eni strani razviti nova znanja ob upoštevanju narave in ekosistemov, na drugi strani pa ta znanja vgrajevati v okolico Trojiškega jezera, ki bo s tem dobivala nove razvojne možnosti. Program so zasnovali v sodelovanju s prof. dr. Ano Vovk Korže, Mednarodnim centrom za ekoremediacije in Filozofsko fakulteto mariborske Univerze.

Dober odziv domačinov

Pomembno je, da pri projektu sodelujejo tudi domačini in ribiška družina, poudarja trojiški župan Darko Fras. "Projekt se povsem sklada z našimi razvojnimi programi za območje jezera in turizma nasploh. Vesel sem, da se nekaj že dogaja in tudi, da so prve poteze domačini in lastniki ob jezeru dobro sprejeli. Učna pot je tako rekoč že vzpostavljena in do junija letos naj bi postavili še nekaj klopi in miz, da bi lažje izvajali delavnice za šole. Sedanjo hišico turističnega društva ob jezeru bomo malo dogradili in obnovili ter prizidali sanitarije, tako da bo v njej dovolj prostora tudi za delo večjih šolskih skupin. Za nas je projekt zanimiv, saj ima tudi širši pomen pri pridobivanju novih spoznanj za vzdrževanje in izboljšanje ravnanja s stoječimi vodami, kar pomeni tudi, da se bo izboljšala kakovost vode v jezeru. Prav tako naj bi tu nastal center za ekoremediacije kot vzorčni primer, kako lahko sobivata turizem in ohranjanje naravne dediščine. Tudi v nadaljevanju se ti načrti skladajo z našo vizijo, da bi tod uredili kamp in pridobili večje nočitvene zmogljivosti, denimo za šole v naravi in podobno," razlaga trojiški župan.

Poleg Trojiškega jezera omenjeni zavod skrbi tudi za urejanje podobne poti ob bližnjem jezeru Radehova.

Projekt bo pri Trojiškem jezeru, poleg vzpostavitve učilnice v naravi okrog jezera, prinesel tudi učna gradiva in strokovne podlage, oblikovanje izobraževalnih programov za vse starosti, poskrbeli so tudi že za navezavo stikov s slovenskimi ekošolami in podobnimi šolami v tujini. V projekt bodo vključeni tudi pedagoški, vodstveni in drugi kadri v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji in tujini, strokovni in drugi kadri v lokalnih skupnostih, javnih zavodih, agencijah, ministrstvih in drugih ustanovah, kar bo Trojiškemu jezeru in tudi občini zagotovo omogočilo širšo prepoznavnost.

Darja Lukman Žunec

 

 

 

Vecer.si 22.01.2011

Trojiško jezero bodo poslej obiskovali tudi učenci in strokovnjaki.

Trojiško jezero bodo poslej obiskovali tudi učenci in strokovnjaki. (Darja Lukman Žunec)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije