Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ob plezalnem stolpu še drsališče

četrtek, 6. januar 2011, ob 10:21, Maja Duh, ogledov: 2054

Gorenjski glas, novice: V novem ledenem športnem parku Ledinček v Medvodah so odprli drsališče.

Medvode – Preteklo zimo smo pisali o odprtju prvega in edinega ledenega plezalnega stolpa na svetu, ki je uporaben skozi celo leto. Samostoječi športni objekt ob Športni dvorani Medvode je namenjen športnemu, pozimi pa z umetnim zamrzovanjem tudi lednemu plezanju. Pretekli teden so ob stolpu odprli še drsališče.
 
Gre za inovacijo. Projekt ledeni plezalni stolp je bil namreč pred kratkim predstavljen na 5. Slovenskem forumu inovacij. Avtor inovacije Zlato Plešnik se je lotil novih tehnoloških rešitev zamrzovanja, izvedenih s hladilno inštalacijo v sendvič plošči in prilagojeno posamezni steni na stolpu. Regulacija hlajenja je izvedena tako, da je mogoče zamrzovati posamične stene, s čimer je omogočena hkratna uporaba suhe plezalne stene in ledne stene. Trenutno je ledno plezanje mogoče po eni steni. Kot novost v tako imenovanem ledenem športnem parku Ledinček pa so pretekli teden odprli še drsališče, veliko 15 krat 30 metrov. Med tednom je odprto v popoldanskih urah, med vikendi in ob praznikih pa večinoma ves dan. »Objekt je tako v uporabi celo leto in še energetsko je uspešen,« je o svoji inovaciji povedal Zlato Plešnik, ob tem pa dodal še eno zanimivost: »Projekt je iz celoletnega in vsestranskega plezalskega objekta postal z razvojem hladiatorja (hladilnega panela) tudi ekološka toplarna. V zimskem režimu izdelave ledu, z zamrzovanjem vode odvzemamo toploto vodi in zraku, ki jo preko toplotne črpalke (hladilni agregat) uporabimo za ogrevanje prostorov. V poletnem režimu pa postane plezalni stolp ogromen sončni kolektor, s katerim ogrevamo sanitarno vodo. S hladiatorjem lahko sestavljamo plezalne stolpe, stene in tudi montažna drsališča. Z uporabo sten, stolpa in drsališča v ogrevalne namene je delovanje takega objekta zastonj.« Kot je dejal, je že v dogovoru za ogrevanje Športne dvorane Medvode.
 
Plešnik projekt vidi tudi kot dobro poslovno priložnost: »Pogovori potekajo tudi s tujino. Kot trenutno kaže, bo projekt uspešen. Nisem pa z njim še povsem zadovoljen. Treba bo narediti še nekaj tehničnih popravkov, ki so že v teku. Medvoški stolp bom skušal narediti čim bolj tehnično in ekonomsko dovršenega.«

 

Maja Bertoncelj

eXTReMe Tracker