Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V metežu in megli

Primorske novice - Tina Kodre: ... sta Romun in Kamničan iskala pot z Mojstrovke

Kamničan je odšel preverit, ali se malo naprej vidi pot za sestop z Velike Mojstrovke, nato pa se z Romunom nista več našla. Spustila se je gosta megla, zajel ju je snežni metež. Rešili so ju bovški gorski reševalci.

Alpinistična avantura v noči na četrtek je bila za 28-letnega Kamničana in 35-letnega Romuna vse prej kot prijetna. Velika Mojstrovka jima bo zagotovo ostala še dolgo v spominu. Predvsem zaradi goste megle, iz katere so jima morali pomagati bovški gorski reševalci. Plezalni dan se je za alpinista začel v sredo zjutraj, ko sta začela plezati po grapi med Šitom in Travnikom. Po nekaj urah sta grapo preplezala in se odločila, da bosta prečila greben proti Veliki Mojstrovki. Od tu sta se nameravala spustiti na Vršič. Izkušenima alpinistoma, Romun je celo gorski reševalec, pa jo je pošteno zagodlo vreme. Zajel sta ju snežni metež in megla, ki je postajala vse gostejša. “Povedala sta, da je Slovenec odšel naprej pogledat, da bi videl, če je prehod. Romun ga je počakal na določenem mestu. Vendar je megla medtem postala tako gosta, da se nista več videla. Ves čas sta se sicer slišala, srečati pa se nikakor nista več mogla,” je pojasnil poveljnik bovških gorskih reševalcev Marko Matajurc.

Izgubljenima alpinistoma ni ostalo drugega, kot da se poskušata rešiti vsak po svoje. Kamničan je poklical na številko 112 in prosil za pomoč. Oglasil se mu je regijski center za obveščanje v Kranjski Gori. Glede na lokacijo, kjer naj bi se nahajala, so klic preusmerili na novogoriški center. Matajurc je povdal, da je klic na pomoč sprejel ob 19.40. Za intervencijo se je hitro zbralo 13 bovških gorskih reševalcev, ki so se s kombijem in terenskim vozilom odpeljali proti Vršiču.
Romun je medtem odšel svojo pot in prišel nad izvir Soče. Tam se je spustil po vrvi točno k izviru in se napotil do glavne ceste. Nekaj minut pred 23. uro so ga med pešačenjem proti Vršiču dohiteli z vozili gorski reševalci. Tik pred tem je Matajurca poklical Kamničan in sporočil, da se nahaja na Veliki Mojstrovki.

Od tu naprej je reševanje lažje steklo. Bila je polna luna in megla se je nekoliko razkadila. V pomoč so jim bile tudi naglavne svetilke. Ena skupina gorskih reševalcev je Kamničanov sestop opazovala in spremljala z Vršiča. Druga skupina mu je odšla nasproti pod Malo Mojstrovko, kjer je zašel v neprehoden teren in je moral sestopiti s pomočjo vrvi.
Nekaj minut po drugi uri je bil tudi Kamničan na varnem. Nepoškodovana alpinista so odpeljali v Bovec, kjer sta prenočila pri enem od bovških gorskih reševalcev.

Tina Kodre

 21.01.2011

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "V metežu in megli"

Franci Savenc,

Kamničan je bil Matej Kladnik, Romun pa Cosmin Andron; glej: http://www.gore-ljudje.net/novosti/62593/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije