Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Občni zbor TK Skale - 1931

sreda, 13. maj 1931, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1127

Slovenski narod (1931): Požrtvovalno, a premalo upoštevano delovanje zaslužne organizacije planincev

Ljubljana, 13. maja. V damski sobi kavarne »Emona« se je snoči vršil občni zbor TK Skale in sicer ob prav lepi udeležbi članov. Otvoril je občni zbor predsednik prof. Ravnik, ki je pozdravil v prvi vrsti zastopnika zimsko-sportnega Saveza S. Gorca in zastopnika SPD ter Saveza planinarskih društev g. Hrovatina.
Predsednik je podal kratko poročilo o delovanju odbora v preteklem poslovnem letu. Natančnejše je omenjal delo okrog filma, ki bo prikazal vse mikavnosti in čare našega planinskega sveta. Film je v glavnem že dokončan in bi ga lahko predvajali že prihodnje dni, kar pa se bo opustilo zaradi neprikladnega časa in bo premijera filma najbrž jeseni.
Iz tajniškega poročila, ki ga je podal g. Milan Kam, posnemamo:
V pretečenem letu so priredili Skalaši 3 skioptična predavanja, in sicer strokovno fotoamatersko predavanje, dalje predavanje ge. Coppelandove o severni Škotski in o smučarski turi na Korošico.
Klubovo razsodišče v zadnjem poslovnem letu ni stopilo v akcijo.

Klub Skala je bil na zadnji skupščini v Sarajevu končno vendarle sprejet v Savez planinskih društev Jugoslavije. Z vstopom v Savez si je Skala pridobila za svoje člane ugodnost polovične vožnje v skupinah. Nadalje so so si člani s pristopom v Savez pridobili tudi pravico posluževati se ugodnosti pred kratkim sklenjenega obmejnega prometa z Italijo.

Na iniciativo članov Jožefa Prislana, učitelja iz Gornjega grada in drugih, se je vršil v nedeljo 3. maja v Lučah ustanovni občni zbor druge podružnice kluba z nazivom »Planinska podružnica SK Skala v Lučah«. Predpriprave za to ustanovitev datirajo že od jeseni preteklega leta. Mladi podružnici in tovarišem v odboru je čestitati v prepričanju, da bodo usmeril: svoje delo v cilju pravih idej.
Z gradnjo klubove koce na Storeč vrhu nad Zgornjim voglom se še ni pričelo. Vzrok temu je, da klub, ki je investriral ves svoj razpoložljivi kapital med izdelovanjem alpinskega filma, ni mogel povečati gradbenega fonda, kateri pa v sedanji višini ne bi zadostoval za gradnjo. Ta fond se kljub finančnim težkočam, s katerimi se moral odbor vse to leto boriti, še ni načel in je ostal še povsem nedotaknjen.
Izvršitev filma se bliža koncu, s tem pa je tudi podano upanje, da bo mogoče pridobiti nazaj saj del investiranega denarja, s katerim bo mogoče realizirati nadaljnje načrte Klub je izdal letos epohalno delo našega najodličnejšega javnega delavca, nestorja našega alpinizma dr. Henrika Tume »Pomen in razvoj alpinizma«.. Naklada knjige je bila 8000 eksemplarjev, od katerih pa je prodanih šele nekaj. Na to delo smo lahko Slovenci ponosni, vendar ni pravega odziva pri nakupu.

Blagajniško poročilo tovariša Janka Košca pove, da je klubova blagajna skoraj popolnoma prazna, ker je da! klub vse razpoložljivi denar za priredbo filma. Gospodar Fran Zemljič, je povedal, da so klubu njegovi dosedanji lokali na Gosposvetski cesti žal odpovedani in da se bo treba seliti z ateljejem vred. Sledilo je poročilo knjižničarja in načelnika foto-odseka Egona Planinška, nakar je poročal še namesto načelnika tovariš Pipovec o delu plezalnega odseka. Delo tega odseka je obstojalo v glavnem v zbiranju snovi za klubovo publikacijo, to je zbiro plezalnih tur v vzhodnih Julijskih in Savinjskih Alpah. Odbor je stopil v stik tudi z našimi plezalci neskalaši in z dunajskimi alpinisti. V publikacij: bodo zbrane vse znane prvenstvene ture naših in tujih plezalcev.
Sledile so volitve novega odbora, v katerega je izvoljen kot predsednik zopet agilni profesor Ravnik in kot podpredsednik ravnatelj Franjo Vilhar, kot prvi tajnik Milan Kham, kot druga tajnica Dana Blatnik, blagajnik pa Janko Košca. V ostali odbor: Pavla Jesih, France Žemljic, Jože Lipovec, Albin Kolb, Milan Sporn, Ivan Česen ter Polde Polanc. Za načelnika foto odseka je izvoljen ponovno Egon Planinšek. Za načelnika plezalnega odseka pa ostane Mirko Kajzelj.

Slovenski narod, sreda 13. maja 1931
 

eXTReMe Tracker