Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vetrna energija za snežne topove

alpMedia: Na smučišču Sattel-Hochstucki v Centralni Švici so že konec lanskega leta postavili vetrnico za proizvodnjo električne energije, ki danes poganja dolinsko žičniško postajo.

Krila osem metrov visokega stolpa vetrne turbine se vrtijo okoli vertikalne osi. Trenutno se iščejo ustrezne lokacije za nove vetrne turbine na območju smučišča, saj želijo upravljavci pri energijsko zelo intenzivni proizvodnji umetnega snega preiti na rabo na obnovljivih virov energije. Za delovanje snežnih topov pa v Švici ne potrebujejo le ogromnih količin električne energije, temveč potrebujejo tudi tolikšne količine vode, kot jih v letu dni porabi mesto z 1,5 mio. prebivalcev.

Martin Zimmermann, direktor WWF v St. Gallnu v Švici, je zaradi tekmovalnega "oboroževanja" upravljavcev smučišč že izrazil kritik: "Najmanj, kar bi lahko storili, je, da izredno velike količine energije nadomestimo z obnovljivimi viri energije." V vsakem primeru pa se smučišča, ki ležijo pod 1500 m. n. v., ne bi smela odločati za nadaljnjo gradnjo, temveč bi morala vlagati v turizem, ki ima zagotovljeno prihodnost in ni odvisen od infrastrukture za umetnostno zasneževanje.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije