Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zopet nesreča na Triglavu

Slovenec (1910) - Jakob Aljaž: (Izvirno poročilo »Slovencu«.) Iz Dovjega smo dobili poročilo:

Ko grem v pondeljek večer iz Vrat, srečam dva Dunajčana, znanca Zinnerja in Jahna, ki sta severno Triglavsko steno že dvakrat preplezala, lani z mlajšim Koširjem. Njih prijatelj Karol Wagner se je tu lansko leto ponesrečil. Povedala sta mi Dunajčana, da že čakata 14 dni ugodnega vremena, in da hočeta tudi Triglavsko steno po sredi gori navpik preplezati.
Rečem jima za slovo: »Nur nicht zu waghalsig! « — Ko se vlije v torek popoldne
ob dveh ploha, precej rečeni Janko Mlakarju, ki je bil pri meni: »to bo usodno za Dunajska dva ,Todeskandidata' !« — Bila sta takrat v sredi stene v duplini, kjer sta čakala poldrugo uro.

Eden se piše Karol Plaichinger, drugi Viljem Lass, učitelj na Dunaju. Lass vrže zopet vrv na kvišku okoli skale, oba sta bila na isti vrvi natvezena. Lass začne plezati, kar se skala utrga in Lass pade 25 metrov doli; med padcem se vrv vjame za drugo skalo, tako da Plaichinger ostane zgoraj na mestu, a Lass obvisi na vrvi na prostem. To se je zgodilo ob peti uri popoldne, govoril je z Plaichingerjem še do sedme ure zvečer, potem je umolknil. Pri padcu je vrv tudi Plaichingerju dve rebri zlomila. Poškodovan je tudi na glavi. Ostal je v steni do srede dopoldne 11. ure, potem s težavo priplezal doli v Vrata in še peš prišel v Mojstrano, kjer je naznanil nesrečo.
Plaichinger se je rešil tako, da je svoj cepin zasadil v steno, prerezal vrv in jo pritrdil na cepin. Lass menda še sedaj visi (seveda mrtev) v sredi Triglavske stene na nepristopnem mestu. Rešilni oddelek gre nocoj, v sredo po noči priti).
 

Dr. Šlajmerjeva vila v Vratih je dodelana in letos vsem turistom odprta. —
Svet za nov Aljažev dom na griču proti Triglavu, je že planiran (zravnan), delajo betonske stene itd. Dolg bo 16 metrov, širok 10 metrov, pritličje zidano, prvo nadstropje leseno z 10 sobami, podstrešje tudi leseno s skupnimi ležišči in shrambami. Dom bo letos že pod streho. Tudi povečanje Triglavske hiše dobro napreduje.
 

Ker plezajo po Triglavski steni, ki je skoraj navpično visoka od 2000-1200 metrov, le za bravuro, in ste četrt ure proč dve dobri poti: pot čez Prag in Tominškova pot, sem lani izrekel svoje nemerodajno mnenje, da bi oblast tukaj prepovedala vratolomno plezanje. Pa koj me drugi turist zavrne: »Potem bodo še bolj plezali, če tudi skrivaj.« Milo-tragično se mi zdi, ko moram že četrtega ponesrečenca pokopati.

Jakob Aljaž, župnik

Slovenec, 22. julij 1909

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije