Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Sv. Primoža tudi pozimi

Gorenjski glas, novice, GG Plus: Sveti Primož nad Kamnikom je vse leto priljubljena izletniška točka, zato pohodnikov ne ustavijo ne sneg ne kratki zimski dnevi.

Takšnih z naglavnimi svetilkami ob večerih in z derezami je vse več, najbolj zagreti pa sodelujejo v zimski ligi, ki letos poteka že drugič.

Zimsko ligo na Sv. Primoža nad Kamnikom letos že drugič organizirata Sandra Prešeren in Tomaž Cukjati iz Kamnika, tudi sama velika ljubitelja te 826 metrov visoke pohodniške točke, ki si želita, da bi pohodniki, tekači in ljubitelji gora aktivno preživeli tudi zimo.
 
»Gre za druženje športno aktivnih ljudi, ki se enkrat na teden, vsako soboto ob 9. uri dopoldne, zberemo na dogovorjenem izhodišču, ki je pri lovskem domu na Vegradu v Stahovici, nato pa vsak po svojih najboljših močeh pride do cilja.Vsak udeleženec si čas hoje oz. teka meri sam, nato pa rezultat vpiše v posebno knjigo v okrepčevalnici pri Perotu na Sv. Primožu. Treba je teči oz. hoditi naokoli po cesti, brez bližnjic! Sprva sva mislila, da bo to zgolj druženje, vendar je liga s pomočjo donatorjev lepo zaživela. Že lani nas vreme ni zadrževalo doma in enkrat na teden smo se dobivali kljub dežju, megli, mrazu in snegu. Sodelovalo je 64 tekmovalcev, opravili pa smo petnajst vzponov,« je povedala Sandra Prešeren, ki je z udeležbo in potekom lige zadovoljna tudi letos. Druženje s tekmovalnim pridihom se je začelo 27. novembra, trajalo pa bo do 6. marca, in že prvega vzpona se je udeležilo 64 pohodnikov, toliko, kot jih je bilo v lanski ligi preko cele zimske sezone. Med njimi so tako otroci kot gorski tekači, najboljši pa za pot do vrha, na kateri morajo premagati 3500 dolžinskih metrov, 400 metrov višinske razlike in klance s povprečno 11-odstotnim naklonom, porabijo manj kot dvajset minut. Rekord proge ima v lasti kamniški gorski tekač Sebastjan Zarnik, ki je do vrha porabil 15 minut in 42 sekund.
 
Tudi letos udeležence čaka petnajst vzponov, v tekmovanje pa se bo štelo deset najhitrejših. Sandra, ki je tudi članica Kluba ljubiteljev Kališča, sicer poudarja, da bistvo lige ni v tekmovanju: »Liga ni tekmovalnega značaja. Udeleženci lahko tečejo, hodijo in uporabljajo palice, časovni limit je tri ure, na ligo pa lahko pride popolnoma vsak. Prav tako se ligi pohodniki pridružijo kadarkoli, tudi le enkrat ali dvakrat, pogoj je le, da se udeležijo skupinskega starta na Vegradu. Za končni rezultat bomo šteli le ligaše, ki se bodo na vrh povzpeli vsaj desetkrat, a upoštevali bomo tudi tiste, ki bodo opravili le nekaj vzponov.«
 
Poleg udeležencev zimske lige pa je vse več tudi takih pohodnikov, ki se na Sv. Primoža odpravijo v večernih urah, po končanem delavniku, ko je trud na zasneženi in z naglavno svetilko osvetljeni poti poplačan s čudovitim razgledom na zvezdnato nebo in osvetljeni Kamnik.

 

Jasna Paladin

Foto: arhiv organizatorja

23.12.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije