Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vse poti vodijo v Dražgoše

   

V Sloveniji so Dražgoše znane po eni najhujših vojnih grozot, ki je potekala v začetku leta 1942.

Na silvestrovo leta 1941 je v vas prišel in se tam nastanil Cankarjev bataljon. Okupator se je hudo maščeval vaščanom, ker so ponudili pomoč partizanom. Devetega januarja so nemški vojaki v vasi napadli partizane, streljanje pa se je nadaljevalo še 10. in 11. januarja, ko so se partizani umaknili na Jelovico. Vaščani so nato doživeli najgrozovitejši dan v svojem življenju. Nemci so pobili 41 domačinov, požgali hiše, gospodarska poslopja, šoli in cerkev.

Vsako leto v Dražgošah že tradicionalno poteka prireditev v počastitev obletnice dražgoške bitke, do nje pa poleg konvoja avtomobilov vodijo tudi mnogi nočni rekreativni pohodi. Najbolj znana sta pohod po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in nočni rekreativni pohod iz Železnikov čez Ratitovec do Dražgoš.

Začetek 32. spominskega pohoda po poti Cankarjevega bataljona bo v soboto, 8. januarja, med 22. in 23. uro. Izhodiščna točka tega od 10 do 12 ur trajajočega nočnega pohoda čez Poljansko in Selško dolino do Dražgoš je kmetija Košir na Pasji ravni. Pot teče po gozdnih poteh in brezpotjih najprej v Zminec, nato do Breznice pod Lubnikom, kjer bodo pohodniki počili in popili čaj, sledil bo spust v Praprotno, nato bo pot skozi Ševlje in Zabrekve vodila do Dražgoš, kjer bo čakala topla malica. Dolžina in vremenske razmere že same povedo, da je pohod primeren za planince z dobro kondicijo. Ti bodo hodili pod budnim očesom planinskih vodnikov in članov odbora za organizacijo pohoda.

Nočni rekreativni podhod prek Ratitovca v Dražgoše se ob 24. uri začne v Železnikih pred plavalnim bazenom. Deseturni pohod bo potekal čez Prtovč, Ratitovec, planino Pečana, Kosmati vrh, prek Jesenovca, Ledin in Mosti do Rastovke ter po Jelovici do malice v dražgoški šoli. Startnina je pet evrov. Alojz Lotrič iz PD Železniki je povedal: "Kljub mrazu, ki je neusmiljeno pritiskal že skoraj od božiča, se je lani zbrala velika množica planincev, ki so bili odločeni zamenjati spanje za nočni pohod v Dražgoše. Ves čas nam je svetila luna, ki je bila prav to noč polna, nebo je bilo brez oblakov in luči, ki smo jih vzeli s seboj, so bile do Ratitovca skoraj odveč. Vsi bi bili veseli ponovnega velikega števila udeležencev, ki se bodo podali na to družabno in veselo 25 kilometrov dolgo pot, na kateri se premaga kar 1596 metrov nadmorske višine." Udeleženci enega ali drugega pohoda morate biti opremljeni za zimske razmere, priporočajo pohodne palice, obvezne so čelne svetilke. Za okrepčilo je poskrbljeno na poti, na cilju pa za malico. Prijave bodo zbirali na startu na Pasji ravni pri kmetu Koširju in v Železnikih pri bazenu.

54. zaporedna osrednja prireditev Dražgoše 2011, ki jo organizira Organizacijski komite za prireditve "po stezah partizanske Jelovice", bo potekala pri popolnoma prenovljenem osrednjem spomeniku narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji. Počastitev že 69. obletnice dražgoške bitke bo v nedeljo, 9. januarja, ob 12. uri. Slavnostni govornik bo prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.


Več informacij:

Prijavnina: za pohod po poti Cankarjevega bataljona 8 evrov in za pohod iz Železnikov 5 evrov.

Avtobus za pohod po poti Cankarjevega bataljona: ob 20. uri z avtobusne postaje v Škofji Loki.


www.dnevnik.si/  05.01.2011

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije