Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.01.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo povečini jasno, po nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Proti večeru se bo na jugozahodu države pooblačilo. Pihati bo začel jugozahodni veter.
V četrtek bo na severovzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Čez dan se bodo pojavljale rahle padavine. Najprej kot rahel sneg, nato pa v glavnem kot dež. Možna bo poledica. Pihal bo jugozahodni veter.
V petek in soboto bo le na severovzhodu države delno jasno, drugod bo oblačno. Občasno bo deževalo. Več padavin bo v zahodni Sloveniji. Pihal bo
jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje suho in hladno vreme. Snežna odeja se od ponedeljka ni bistveno spremenila. Nekoliko se je še sesedla, preobrazba pa je počasna, malce hitrejša na prisojnih pobočjih.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 370 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 30 cm snega. Nižje ga je precej manj. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra, na prisojnih pobočjih in nižje pa tudi zaradi taljenja in dežja. Na tej skorji je suh sneg.
Količina je odvisna od nadmorske višine in tudi od geografske lege. Na vetru
izpostavljenih mestih je ta suhi sneg precej spihan, marsikje do skorjaste podlage, v zavetrnih legah pa so zameti.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 2. stopnje o evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Nižje je nevarnost 1. stopnje. Predvsem na spihanih mestih ter v nižjih nadmorskih višinah je nevarnost zdrsov.
Vreme se bo v naslednjih dneh spremenilo. V sredo bo temperatura še ostala pod ničlo, v četrtek pa se bo ob dotoku toplejšega zraka ledišče dvigalo. Do večera bo že skoraj povsod na okoli 1000 metrov, na vzhodu tudi nad 1500 metrov. Danes bo pihal jugozahodnik, ki se bo popoldne in jutri okrepil. Manjše padavine se bodo pojavljale jutri v hribih severne Primorske, Notranjske ter v Julijskih Alpah. Drugod bo večinoma suho. Do petka zjutraj bo v visokogorju sneg ostal suh ali zmrznjen, nižje pa se bo ojužil.
Nevarnost snežnih plazov se do petkovega jutra še ne bo spremenila.

Bilten URSZR: 05.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije