Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opozorila ne zaležejo

Žurnal 24 - Andraž Sodja: Smučanja zunaj prog ne morejo preprečiti. Manj nesreč zaradi drugačnega snega.

Kljub opozorilnim tablam, ki jih je največ prav tam, kjer smučarji zavijajo s smučišča, še vedno številni smučajo zunaj urejenih prog. Tega ne moremo ustaviti, saj lahko smučišče zapustijo vsepovsod,” je povedal Igor Sodja, vodja smučišča Vogel.

Prosti smučarji, ki ne upoštevajo navodil, so nevarni sami sebi, pa meni Igor Potočnik, predsednik gorske reševalne zveze: “Med prostimi in turnimi smučarji je velika razlika, saj se turni vzpenjajo po terenu in vidijo snežne razmere, prosti pa se peljejo z žičnico in smučajo v neznano. Splošna nevarnost plazov je druge stopnje, ampak na nekaterih območjih, recimo v grapah, je lahko četrte.”

Napihan sneg nevaren
Med vožnjo zunaj smučišča se je pretekli konec tedna na Voglu ponesrečil 14-letni Britanec; padel je, se zaletel v drevo in si zlomil nogo. Lani pa sta na Voglu in Krvavcu v plazovih umrla smučarja, ki sta se podala z urejenih prog. Po besedah Potočnika so bile lani snežne razmere izjemne, saj se sneg ni sprijemal s podlago. Letos takšne nevarnosti po Potočnikovih besedah ni, so pa nevarna območja napihanega snega, saj je podlaga lahko poledenela.

Na smučišču sta vedno najmanj dva nadzornika, ki smučarje opozarjata na kršitve, opozorila po Sodjevih besedah po navadi zaležejo. “Še nikomur nismo odvzeli vozovnice, malo pa je tudi nesreč,” je dodal Sodja.

V Kranjski Gori prehitri
V 33 obratovalnih dneh so v Kranjski Gori našteli 25 lažjih poškodb. “Najhujša kršitev je običajno prehitra vožnja,” je povedala Klavdija Gomboc z RTC Žičnice Kranjska 
Gora.

 04.01.2011

Ponedeljkova gorenjska izdaja Žurnala24

Na Voglu sta vedno najmanj dva nadzornika, ki smučarje opozarjata na kršitve. Foto: Saša Despot

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27636

Informacije

Informacije