Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 06.01.11

ŠZL - Žiga Černe: Tradicionalni pohodi, tečaj gorništva ali tečaj teka na smučeh ...

Zimski tečaj gorništva za lažje in srednje zahtevne ture
Da bi v novem letu varno uživali tudi na kakšnem izletu po zasneženih planinah, se najprej o varni hoji tam prepričajte o svojem znanju in ga s pomočjo gorniških strokovnjakov iz Planinskega društva Ljubljana Matica še nadgradite. V četrtek, 6. januarja vas vabijo na tridnevni tečaj, ki se bo ob 18. uri, z nekaj teorije in pregledom ter morebitno izposojo potrebne opreme, začel v trgovini Annapurna na Krakovskem nasipu 4 v Ljubljani, nadaljeval v soboto v Erjavčevi koči pod Vršičem in tamkajšnji okolici, končal pa v nedeljo na istem mestu. Spoznali se boste z osnovno opremo za zimske ture in se jo naučili uporabljati, se seznanili z nevarnostmi v gorah pozimi ter se naučili načrtovati lažje in srednje zahtevne zimske ture, kjer sta za gibanje potrebna dereze in cepin. Čez vikend vas čaka predvsem delo na terenu in lažja planinska tura. Prijavnina je za člane organizatorja petdeset evrov, za nečlane pa deset več. Prijavite se še v sredo. Informacije: 01 231 26 45, 040 666 198, www.pd-ljmatica.si.

Pohod po poteh Pohorskega bataljona
Kljub skoraj brezštevilnim in vsako leto novim pohodnim izletom, so še pohodi, mimo katerih ne moremo. Mednje zagotovo sodi tudi pohod čez Zreško Pohorje na Pohorje, ki se dviga visoko nad Slovensko Bistrico. Letošnji bo 8. januarja, z začetkom pri Koči na Pesku med 9. in 10. uro. Hoje do Treh žebljev na Osankarici, kjer se je na isti dan leta 1943 bila zadnja bitka, z Nemci obkoljenega bataljona, ter še malo naprej do Kota, bo za pet do šest ur. Odhodi avtobusov iz Zreč do Rogle bodo s parkirišča pred gasilskim domom v Zrečah med 8. in 9. uro, odhodi iz Kota v dolino pa od enih popoldne naprej. Dva evra startnine vključujeta kartonček za spominski žig in malico, za avtobus pa boste v obe smeri za mladino in odrasle plačali še po tri oziroma šest evrov. Ob vrnitvi v Zreče bo tam še tradicionalna veselica. Informacije: 041 725 033, 031 603 962

Spominski pohodi v Dražgoše
Tudi zimski pohodi proti čisto na začetku leta 1942 požgano vasjo na južnem pobočju Jelovice že sodi v železni program naših povabil, predvsem pa v programe številnih planinskih in neplaninskih društev ter drugače organiziranih skupin ali posameznikov. Tja se boste lahko v soboto nedeljo odpravili iz vsaj štirih izhodiščnih točk. Najbolj zahtevna bosta nočna pohoda s Pasje ravni čez Poljansko in Selško dolino ter iz Železnikov čez Ratitovec in Jelovico. Prva se bo v soboto med 22. in 23. uro začela na kmetiji pri Koširju, hoje pa bo za deset do dvanajst ur; na drugi boste startali ob 24. uri iz Železnikov, hoje pa bo za deset ur. Nekaj lažji, predvsem pa krajši bo nedeljski pohod iz Škofje Loke v Dražgoše, ki se bo začel ob 6. uri s škofjeloške avtobusne postaje, do cilja pa bo za pet ur hoje. Do Dražgoš se v nedeljo lahko na pet-urni pohod odpravite tudi iz Soteske na bohinjski strani Jelovice, iz Tržiča čez Jamnik ali pa s kolesom iz Kranja, Selc, Krope ali Škofje Loke… Informacije: www.pd-skofjaloka.com, www.pd-zelezniki.com, www.planinskodrustvo-iskra-kranj.si, www.trzic.si.

Romanje po Otmarjevi poti
Na pohodni izlet greste v soboto zgodaj zjutraj lahko tudi na Vipavsko, zaključek pa bo že pozno popoldne, po dvanajstih urah, torej že v temi. Pot ne bo zahtevna, a bo zaradi dolžine trideset kilometrov in razgibanosti vseeno zahtevala kar nekaj kondicije. Zbor bo v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, blizu magistralne ceste Ljubljana–Nova Gorica. Pohod je tudi romanje, zato se boste pri vsaki izmed desetih obiskanih cerkva ustavili še zaradi duhovnega počitka. Informacije: 051 386 462, 05 366 51 73.

Pohod trej kralof na pouti po dolaj, pa bregaj
Lahkoten pohod pripravljajo na skrajnem severovzhodu naše države in še malo čez. Pot vas bo v soboto od 11. ure naprej vodila od Vaško-gasilskega doma v Budincih do meje z Madžarsko in ob mejnih kamnih, kjer je še dvajset let nazaj stala prava »železna zavesa«. Ustavili se boste ob kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije (46° 52´ 37,52" SGŠ, 16° 14´ 18,14" VGD), na prostoru nekdanje stražnice v Budincih pa boste obnovili svoje moči. Po počitku se boste odpravili v Porabje, do Andovcev, kjer vas bodo ob Malem Triglavu pričakali Andovčani ob živem Betlehemu. Pohod boste po prehojenih 12,4 kilometrih zaključili s toplo malico na izhodiščni točki. Prijavnina bo šest evrov za odrasle, tri za mladino, za mlajše otroke pa ni prijavnine ne bo. Zaradi gibanja v obmejnem pasu imejte s seboj osebni dokument. Informacije: 02 559 12 46, 041 963 752, andrej.lainscek@siol.net.

Tečaji teka na smučeh
Za konec pa še nekaj smučarskega. Če bo do konca tedna še ostal kakšen centimeter snežne odeje, se boste v petek, soboto ali nedeljo lahko prijavili tudi na učenje prvih korakov smučarskega teka. 7. januarja naj bi tečaj pripravili ob ljubljanskem Koseškem bajerju, če pa tam ne bo snega, se bodo selili na Pokljuko, v Rateče ali bližnjo Presko (informacije: 041 603 455).
Tudi v soboto naj bi bilo najbolj živahno v omenjenih Kosezah, kjer se obeta Dan smučarskega teka s preizkusi opreme, tečajem in svetovalnim kotičkom, če pa snega ne bo, bodo prireditev prestavili (www.timingljubljana.si), 8. januarja pa bosta tečaja še na Arehu (www.sloveniaholidays.com/skike-tocka-kranj) in kar dva v Ratečah (www.sd-krplje.si in www.ponca.si).
Dobra izbira bo tudi v nedeljo: dva tečaja pripravljajo na Arehu na Pohorju (www.den.si, www.sloveniaholidays.com/skike-tocka-kranj), po enega pa v Preski pri Medvodah (www.drustvo-srcpreska.si) in v Ratečah (www.premik.eu).
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije