Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Le petina bo šla na zimski dopust

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Počitek in sprostitev sta poglavitni motiv potovanj.

Slovenska turistična organizacija dvakrat letno, pred pričetkom poletne in zimske turistične sezone, opravi raziskavo o potovalnih namerah Slovencev. Letošnjo anketo pred zimsko sezono so opravili na vzorcu, ki je zajel 1762 anketirancev oziroma 400 ljudi, ki so dejali, da se bodo v obdobju december 2010-februar 2011 odpravili na potovanje ali izlet z vsaj eno nočitvijo.

Da imajo namen potovati v tem času, je navedlo dobrih 22 odstotkov anketirancev, od tega je 11 odstotkov vprašanih navedlo, da bodo imeli do največ 3 nočitve.

Kot v predpoletni anketi se je tudi v tej, ki so jo opravili pred zimo, pokazalo, da bodo na potovanje ali izlet pogosteje odšli mlajši, bolj izobraženi, z višjim osebnim dohodkom, zaposleni in študentje, redkeje pa upokojenci. Prav tako izkazujejo potovalno namero pogosteje moški in anketiranci iz večjih krajev ter iz osrednjeslovenske regije. Razlika glede na obdobje potovanja je tudi v tem, da so v poletni sezoni pogosteje dopustovali anketiranci, katerih gospodinjstvo ima več članov, medtem ko bodo pozimi pogosteje potovali tisti, ki živijo v manjših gospodinjstvih.

Kot glavni motiv potovanja pred pričetkom poletne sezone je počitek in sprostitev na morju navedlo okrog 75 odstotkov anketirancev, pred zimsko sezono pa je počitek in sprostitev kot glavni motiv potovanja navedlo le okrog 60 odstotkov anketirancev, šport in rekreacijo 22 odstotkov, obisk zdravilišča pa 10 odstotkov. Več kot polovica anketirancev bo zimske počitnice in potovanje izkoristila tudi za šport in rekreacijo v naravi.

Da so anketiranci zadovoljni s počitnicami, je vedno pomembnejše čisto in neokrnjeno okolje - in to ne glede na obdobje merjenja, anketiranci pa so kot zelo pomembno izpostavili tudi možnost izbire okolju prijaznega turističnega nastanitvenega objekta in ponudbo lokalne hrane.

Kar okrog 75 odstotkov vprašanih - ne glede na to, ali gre za počitnikovanje v poletnem ali zimskem času - si počitnice organizira sama, z agencijami jih potuje le četrtina. Poleti je najbolj priljubljena destinacija Hrvaška. Namero o dopustovanju na Hrvaškem je izrazilo 57 odstotkov, v Sloveniji pa je v poletnih mesecih nameravalo dopustovati 23 odstotkov. Enak odstotek anketirancev namerava v letošnji zimski sezoni dopustovati v Sloveniji, v Italiji jih bo počitnikovalo 19, v Avstriji pa 16 odstotkov.

Predviden znesek porabe za potovanje je poleti in pozimi okoli 580 evrov, značilno pa je, da bodo anketiranci, ki načrtujejo potovanje sami, za potovanje namenili manj kot anketiranci, ki bodo potovali s pomočjo turistične agencije. Večina je ocenila, da bodo letos za počitnice namenili približno enak znesek kot v enakem obdobju lani, pa tudi dolžina bivanja bo približno enaka. Če bo potrebno, bodo stroške dopustovanja zniževali z zmanjšanjem števila dni, namenjenih počitnikovanju, manj pa z zmanjševanjem potrošnje.

Za več kot polovico anketirancev, ki bodo ostali doma, je poglavitni razlog pomanjkanje denarja. Za drugi najpogostejši razlog navajajo pomanjkanje časa, vendar je takšnih le 15 odstotkov.

Božo Zorko

 

 

 

 


 

Vecer.si 30.12.2010

Večina bo še vedno smučala doma

Večina bo še vedno smučala doma. (Bobo, arhiv STO)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije