Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izlet na novega leta dan

Večer, Vrt, narava, gore - Jože Praprotnik: Marsikdo bo v novo leto prismučal, če bomo prvi dan v letu 2011 dočakali nekje v Gornjesavski dolini (na primer v Kranjski Gori), ga lahko popestrimo s kakim čudovitim izletom.

Pravcato zimsko pravljico lahko odkrijemo na planotastem predgorju Karavank v kranjskogorskih Robeh. To je s soncem obžarjeno južno pobočje na karavanški strani, zgoraj nad naseljem Čičare, kjer je tudi običajno precej topleje kot na senčnih strminah Vitranca ali na poteh proti Vršiču (v Krnico ali Pišnico), v Planico ali Tamar. In še blizu nam je ta planota, naravna polička nad dolino, posejana s samotnimi seniki.

Na pot se podamo skozi blokovsko naselje Čičare do mosta čez Savo, pod njim teče malo večji potok. Na drugi strani najdemo strmo stezo, ki vodi naravnost navkreber. Sploh ni pomembno, po kateri poti gremo, ker vse vodijo v Robe. Mahnemo jo torej skozi gozd, ko prispemo na plano, so tam pašniki, kjer se poleti pasejo krave. Tu bomo našli kak senik, ob njem na soncu posedeli, lahko se bomo sankali, če bomo sani imeli s seboj. Sicer naredimo snežaka ali pa se v družbi otrok preprosto povaljamo v snegu in kepamo.

Nazaj se vračamo zgoraj levo po kolovozu, kjer je v poletnih mesecih bolj slaba cesta. Desno vodi cesta do konca Robov, nato pa se nadaljuje planinska pot na Srednji vrh nad Gozdom - Martuljkom. Mi bomo zavili torej levo vse do gostišča, od koder se bomo spustili po cesti skozi Galerše v Kranjsko Goro.

Jože Praprotnik

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 30.12.2010

Zimska idila v Robeh z Vitrancem zadaj na sredi ter Mojstrovko levo in Poncami na desni

Zimska idila v Robeh z Vitrancem zadaj na sredi ter Mojstrovko levo in Poncami na desni. (Jože Praprotnik)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije