Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ali ste vedeli, da ...

Večer, Vrt, narava, gore: ... je bila v drugi polovici 15. stoletja nad globokim koritom reke Koritnice zgrajena lesena utrdba, ki naj bi preprečevala turške plenilne pohode na Koroško, danes se imenuje trdnjava Kluže. ...

Georg Philipp von Gera, bovški glavar v letih 1613-1643, je leta 1613 postavil kamnito trdnjavo in v bližini odkril studenec, kar je posadki omogočilo vzdržati tudi daljša obleganja. V steno ob trdnjavi je dal vzidati kamnoseško izredno dodelano kamnito ploščo s svojim grbom in letnico pozidave. Leta 1797 je avstrijska posadka branila trdnjavo pred prodirajočimi enotami francoske armade, ki je pod poveljstvom generala Napoleona Bonaparta v severni Italiji porazila Avstrijce. Branilci niso imeli veliko možnosti proti premočnemu nasprotniku, zato so se domislili zvijače. Zvečer so odstranili most čez Koritnico in v temi je mnogo francoskih vojakov zgrmelo v globino. Naslednjega dne so se morali branilci vdati in zmagovalci so v besu razrušili utrdbo. Današnjo podobo je trdnjava dobila leta 1882. Osrednji del trdnjave ima obliko kvadrata, na stenah so ozke in visoke strelne line. V kompleks objektov sodi tudi "gornja trdnjava", imenovana Fort Hermann, postavljena na skalnem grebenu. Pot do nje je v začetnem delu vsekana v skalo in speljana skozi predor. Zgornja utrdba je bila porušena med topniškim obstreljevanjem v prvi svetovni vojni, medtem ko obcestni trdnjavi italijanska artilerija ni mogla do živega. Ko so v času zavezniške uprave v letih 1945-1947 širili cesto in obnavljali porušeni most, so odstranili obrambni zid z vhodnim portalom, ki je zapiral cesto.

... je Julius Kugy gorskemu vodniku Janezu Pečarju - Bobku iz Kranjske Gore dal vzdevek Salamander (močerad, ki mu ogenj ne škodi). Kadar so prenočevali na prostem, se namreč nikoli ni ulegel, ampak je sede okobalil ogenj in tako prebedel noč. Pipo si je prižigal z gorečo žerjavico, ki jo je držal v roki.

Janez Pečar - Bobek

 

 

 

 
 


 

Vecer.si 30.12.2010

Trdnjava Kluže

 Trdnjava Kluže (Boris Heričko)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije