Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamniški dedec in Kamniško sedlo

Bojan Ambrožič: Prvotno smo mislili iti na Grintovec, a nas je tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov odvrnila od tega cilja. Zato smo si iz previdnosti izbrali raje nekoliko nižje cilje.

Pot za na Kamniški dedec se odcepi s poti na Kamniško sedlo na mestu, kjer pot preči (večinoma) presahel potok in kjer stoji napis “Ta pot ne vidi na Kamniško sedlo.” Poti, ki ne vodi na Kamniško sedlo (in vodi skozi Repov kot na Srebrno sedlo) se držimo le nekaj minut. Potem pa se odcepimo desno na manj uhojeno pot, ki preči potok s tolmuni. Po prečkanju potoka težav z orientacijo ni več, saj pot postane široka in dobro vidna. Kmalu pripelje mimo lovske koče, kjer se prvič odpre razgled.

Potem se steza začne vzpenjati v ključih strmo navzgor. Na njej je bilo le centimeter pomrznjenega snega, a je bil tako trd, da je bilo zelo nevarno za zdrs. Vrši del poti je najlepši, ker pot najde atraktiven naravni prehod na vrh skalnate gmote Kamniškega dedca. Razgled s tod je čudovit, ker vrh precej štrli ven iz grebena, ki se proti severu nadaljuje z Zeleniškimi špicami. Sestopali smo previdno z derezami, ker je bilo nerodno ledeno. Med snežnimi krpami je tudi precej kopnine, kjer smo uničevali dereze, a drugače ni šlo.

Ta kratka tura je seveda premalo. >> Kamniški dedec in Kamniško sedlo

 28.12.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije