Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.12.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 12.02 so na smučišču Stari vrh, občina Škofja Loka, reševalci oskrbeli in prepeljali do spodnje postaje smučarko, ki se je poškodovala. Tam so jo v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.
Ob 13.11 se je na smučišču SC Cerkno poškodovala mlajša smučarka. Oskrbela sta jo ekipa reševalcev na smučišču in ekipa NMP ZD Idrija. S helikopterjem Slovenske vojske je bila v spremstvu dežurne ekipe NMP Brnik prepeljana v ljubljanski Klinični center.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V Vipavski dolini bo prehodno zapihala šibka burja.
V četrtek bo pretežno jasno. Po kotlinah osrednje Slovenije se bo ponekod večji del dneva zadrževala megla.
V petek in soboto se bo nadaljevalo suho zimsko vreme. Ponekod po nižinah, lahko pa tudi ob morju, se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Več sonca bo v višje ležečih krajih.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, se nadaljuje suho in mrzlo vreme. Snežna odeja se le počasi preobraža in se skoraj ne seseda.
Zmeren severozahodnik je na vetru izpostavljenih mestih prenašal sneg. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 390 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega. Nižje ga je precej manj. Snežna odeja je nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov mehka in rahla in se globoko predira, ponekod pa je zaradi vetra nastala skorja. Nižje je na trši, ponekod poledeneli podlagi, plast pršiča, ki ga je od nekaj pa do okoli 20 cm. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg spihan do poledenele podlage.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži že ob manjši dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Nižje, kjer je ob odjugi dolgo deževalo, je snežna odeja bolj stabilna, nevarnost je 1. do 2. stopnje, odvisno od količine novega snega. Predvsem na spihanih mestih ter v nižjih nadmorskih višinah je nevarnost zdrsov. Nadaljevalo se bo sončno in hladno vreme.
Ob koncu tedna se bo nekoliko segrelo, ledišče se bo prehodno dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 metrov. Ker pa bo zrak suh, se sneg ne bo ojužil, razen čez dan v sredogorju. Nekoliko hitreje se bo preobražal. Močnejšega vetra ne bo, zato tudi večjih novih zametov ne. Nevarnost snežnih plazov se v visokogorju, kjer bo temperatura ves čas pod ničlo, ne bo kaj dosti spreminjala.

Bilten URSZR: 29.12.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije