Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Končno so dočakali

Poštni razgledi - Andrej Rihter: ... pošto na dom

29. novembra letos je Pošta Slovenije začela dostavljati pošiljke najvišje ležeči kmetiji v Sloveniji (Bukovnik, 1327 m n. v.). Presenečenje in veselje hkrati.

»Saj ni res, pa je,« je bil prvi komentar gospodarja kmetije, ko je pismonoša prvič dostavil poštne pošiljke na najvišjo kmetijo v Sloveniji. 29. november bo za kmetije ob panoramski cesti v Solčavi dan, ki ga ne bodo pozabili.

Pošta Solčava pokriva območje v velikosti 102 km² s 550 prebivalci oz. 195 gospodinjstvi in pokriva štiri naselja: Logarsko Dolino, Robanov Kot, Podolševo in Solčavo. Upravno središče občine je naselje Solčava. Solčavsko meji na severu na dvojezično območje Avstrijske Koroške in na Koroško, na zahodu na Gorenjsko in Kranjsko, na vzhodu se skozi ozko sotesko reke Savinje odpira navzdol po Savinjski dolini. Pretežni del Solčavskega je v zavarovanem območju. Za Solčavsko so značilne samotne kmetije v povprečni velikosti 130 ha in večina na nadmorski višini okoli 1200 m. Najvišja je v Bukovcu (Bukovnikova kmetija), ki leži 1327 m nad morjem in je hkrati najvišja kmetija v Sloveniji. Osnovne gospodarske panoge na Solčavskem so gozdarstvo, kmetijstvo, rahlo je prisotna obrt, največji potencial je v turizmu.

Dolgoletna prizadevanja občine, da bi tudi na te kmetije dnevno dostavljali pošto, so se končno uresničila. Prve dostavljene pošiljke so na najvišje ležeči kmetiji v Sloveniji, na kmetiji Bukovnik, pričakali župan Občine Solčava Alojz Lipnik, direktor celjske PE Pošte Slovenije, mag. Andrej Rihter, upravnica pošte v Solčavi Heda Mančič, zaposleni v občinski upravi in nekaj krajanov.

Župan Alojz Lipnik je bil vesel nove pridobitve za kmetije ob panoramski cesti. Poudaril je, da kljub temu, da storitev za Pošto ekonomsko gledano ni zanimiva in profitna, je toliko bolj pomembna za krajane. Dolgoletni trud, da bi višje ležečim kmetijam omogočili enakopravnost tudi na tem področju, seje izplačal. Izpostavljene predalčnike je zamenjal pismonoša Dušan Sovinšek, ki bo odslej pet dni v tednu premagoval pot do 1327 metrov nad morjem visoke kmetije Bukovnik. Da to za »vremensko neobčutljive« pismonoše ni problem, je dokazal že prvi dan, ko se je podal na pot kljub 40 centimetrom novozapadlega snega.

V PE Celje smo ponosni, da bomo odslej vsakodnevno dostavljali pošto na najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji, in upamo, da bodo občani z veseljem uporabljali poštne, denarne in druge storitve na domu.

mag, Andrej Rihter

  nov/dec 2010

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije