Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poleteli večkrat kot lani

Gorenjski glas, kronika: Helikopter Slovenske vojske je letos že presegel lansko število posredovanj zaradi poškodovanih ali obolelih oseb. Nazadnje so po ranjenega planinca poleteli na Ledine.

...Zgornji Brnik - V sredo se je nad Kranjsko kočo nad Ledinami huje ranil 40-letni planinec iz Maribora. Pod steno Dolgi hrbet mu je na poledenelem snegu zdrsnilo, zato je padel in si zlomil gleženj. Na pomoč so mu priskočili gorski reševalci z Jezerskega, ki so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske rešili iz stene, nakar so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico. To je bila za zdaj zadnja reševalna vaja v letošnjem letu, v kateri je sodeloval vojaški helikopter. Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske z Brnika je sicer že konec prejšnjega tedna presegla lansko število posredovanj zaradi poškodovanih in obolelih oseb.
 
Potem ko je minuli konec tedna vojaški helikopter trikrat poletel v pomoč ponesrečenim planincem, je dežurna posadka Slovenske vojske na brniškem letališču presegla lansko statistiko, ko je posredovala 142-krat in prepeljala 149 poškodovanih ali obolelih oseb. Letos (do ponedeljka) pa so s helikopterjem prepeljali 156 poškodovanih ali obolelih oseb, stroški sodelovanja v sistemu zaščite, reševanja in pomoči pa znašajo več kot 475 tisoč evrov, ob tem, da je cena ure reševanja s helikopterjem dobrih 2.650 evrov, so sporočili z ministrstva za obrambo. Dežurna posadka je v omenjenih reševalnih akcijah prepeljala tudi 380 reševalcev in več kot deset ton medicinske opreme, letela pa skupno 185 ur.
 
Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske, pojasnjujejo na ministrstvu. »Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet,« dodajajo.
 
Ob tem dodajmo, da skupaj s poklicno vojaško posadko na Brniku v poletnih mesecih vsakodnevno na prostovoljni bazi dežurajo tudi gorski reševalci. Na to je pred kratkim opozoril tudi podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Franc Miš: »Prizadevamo si, da bi tudi naš član v tej enoti postal profesionalec.«
 
 
                                                                                                    Simon Šubic

Foto: Anka Bulovec
 

20.12.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije