Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smola dveh divjih lovcev

sobota, 6. februar 1932, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1335

Slovenec (1932): Prijeta divja lovca iz kraljevih lovišč

Kamnik, 6. februarja 1932.
Meščanska korporacija v Kamniku je odstopila svoje obširno lovišče v Kamniških planinah upravi kraljevih lovišč. Že poprej so mikali gamsi in srnjad divje lovce na lov nanje, marsikdo je bil že zasačen in kaznovan, vendar pa jim žilca ne da miru, da ne bi malo pojagali. Lovski čuvaji v omenjenem revirju so zato svojo pazljivost še povečali.

Dne 2. t. m. so odšli lovski čuvaji Kemperle Lojze s Kraljevega hriba in Uršič Franc ter Tine zopet na ogled po revirju. Pod planino pa čujejo v daljavi kakih treh ur streljanje. Nedolgo zatem je Kemperle v daljavi opazil dva maskirana divja lovca z vojaškimi puškami in eden od njih je nesel gamsa. V primerni razdalji jih je zasledoval. Divja lovca sta dospela do studenca. Tu pa se jima je Kemperle približal na kakih 100 korakov ter ju pozval, obenem pa ustrelil proti njima, da ju uplaši. Od presenečenja in strahu sta se oba takoj zagnala v divji beg — brez pušk in gamsa, ki sta ga pustila pri studencu. Manj okretnega od njiju je Kemperle ujel in ga spoznal.

Naslednji dan je bil mož aretiran. Izgovarjal se je na vse mogoče načine samo, da ne bi izdal svojega tovariša. Končno pa je le priznal in tudi povedal ime svojega druga. Bila sta oba izpuščena.
Reveži mestne občine v Kamniku pa so imeli ta dan veliko gostijo, ker je Meščanska Korporacija kot lastnica revirja poklonila ustreljenega gamsa ubožcem.

Slovenec, 7. februar 1932
 

eXTReMe Tracker