Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lisca - 29.11.10

Romana Ivačič: Snega je po Sloveniji kar precej, zato se ni varno odpravljati kam daleč.

Ponedeljkova skupina računa, da se bomo z avtomobiloma lahko pripeljali do Sel pod Lisco, pa cesta nad vasjo Lisce ni sveže splužena, zato en avto zavije v Polano. In tam nas čaka sončni vzhod za bogove. Sončni žarki se prebijajo skozi oblake in kot žarometi osvetljujejo dolino pod nami. Tako tople barve so, da nas kljub hladnemu vetru ne more zebsti. Nad vasjo je sneg še čisto deviški in samo Vinko se upa zagaziti vanj, ženske pa se vrnemo na cesto proti Liscam in Selam. 

Drevje je kar zasuto s snegom, Razbor se pod nami koplje v soncu, cerkev na Lovrencu se skrivnostno odkriva izpod gmote oblakov in megle.

Korak je treba previdno zastaviti, ker je snega na cestišču ravno dovolj, da podrsava pod podplati. Više se nam na sever odkrivajo slikovite doline med grički, kjer megla in sonce ustvarjata nenavadne vzorce.

Ob robu ceste je veter oblikoval s snegom prave zavese, ponekod celo s prešerno zavihanimi robovi, drugje v kombinaciji z ledenimi svečami. Včasih je treba visoko stopiti preko zametov, drugje snega skoraj ni, ker ga je veter odpihnil, drevje pa se kiti z drobnim ivjem. Proti Sevnici se nam odpre čudovit razgled do Gorjancev: doline so polne puhaste megle, ki jo veter raznaša sem in tja, hribčki žarijo v soncu. Razmere so iz minute v minuto spreminjajo, saj nas malo pred kočama na Lisci ovije gosta megla.

Gostoljubna Jurkova koča je pravo mesto za čaj in malico ter ogrevanje pri zakurjeni peči. Počasi se odpravimo v dolino in ne moremo verjeti, koliko ivja in snega je sonce že stopilo. Včasih dobimo na glavo ali za vrat kakšno snežno pošiljko z vej nad nami, hojo pa nam je olajšal snežni plug, ki je očistil cesto na Lisco. Okrog poldneva smo že v Sevnici, kjer si privoščimo kavico in klepet, da ne bi bili prezgodaj doma. Ko stopimo iz lokala, nas osveži dež - ne smemo biti prikrajšani za kakšno obliko vremena.
 

 29.11.2010

Več fotografij

Romana Ivačič: Moj album

Vinko Šešek: Moj Album

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije