Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

PRELISTANO: Gola gora

SiOL - Manca Čujež: Bogata kronologija dogajanja na pakistanskem osemtisočaku Nanga Parbat,

... ki so ga zaznamovala velika imena himalajizma, kot so Hermann Buhl, Reinhold Messner, Tomaž Humar in Steve House.

Avtor: Viki Grošelj
Založba: Planinska zveza Slovenije, 2010
Cena: 29,90 €

Viki Grošelj, ki je stal že na desetih od štirinajstih osemtisočakov, je svojo dvanajsto knjigo posvetil gori, ki je sam ni osvajal, je pa na njej pustil veliko svoje duše. Nanga Parbat, kar v prevodu pomeni Gola gora, je eden najprivlačnejših, a najtežje osvojljivih osemtisočakov, kjer je usoda zbrisala krepko več življenj, kot je bilo zmagoslavnih pristopnikov na pakistanski vrh.

Grošelj v Goli gori kronološko predstavi dogajanje v ledenem objemu Nanga Parbata, ki je šele leta 1953 v svoje kraljestvo spustil prvopristopnika Hermanna Buhla. Prelomnice na gori so postavili še Reinhold Messner z dvema prvenstvenima pristopoma na goro, Tomaž Humar s svojo reševalno odisejado iz Rupalske stene leta 2005 in Steve House, ki je le mesec kasneje s soplezalcem premagal 4100 metrov visoko smer v Rupalski steni.

Bralca najbolj pretrese opis Humarjevega reševanja iz plazovitih krempljev Gole gore, ki ga je koordiniral ravno Viki Grošelj, ki se še enkrat dokaže za velikana slovenskega alpinizma – ne le zaradi svojih dosežkov, ki so v tej knjigi postavljeni na stranski tir, ampak predvsem zaradi izjemnega čuta do sočloveka, ki vrednost človeškega življenja spet postavi na vrh lestvice družbenih vrednot.

Zgodovinski pregled, ki bi utegnil biti na trenutke dolgočasen, Grošelj spretno popestri s čustveno obarvanimi citati osvajalcev Gole gore, svojimi številnimi doživetji, povezanimi z Nanga Parbatom, bogatim fotografskim materialom različnih avtorjev in za nameček še s svojim osnovnošolskim spisom, ki je že konec šestdesetih dal slutiti Vikijevo skrivnostno povezanost z Golo goro.

"Med vračanjem izpod rupalske stene sem začutil, da moram napisati knjigo o tej gori, ki me spremlja, ne da bi se do tega trenutka sploh zavedal, že od otroštva. Kako, da na to nisem pomislil že prej! Misel me je tako prevzela, da sem se usedel na travnat rob ob poti, potegnil iz nahrbtnika papir in pisalo ter v enem zamahu skiciral vsebino knjige, katere glavni junak bo gora sama. Nanjo se vežejo moje mladostne sanje, moji vzorniki in njihova dramatična dogajanja, moji sodobniki s svojimi zmagoslavji in tragedijami, na koncu pa še daleč v prihodnost segajoče, že kar neverjetne stvaritve najboljših plezalcev sveta novih generacij. To je knjiga, ki jo preprosto moram napisati."

 

 

KULTURA: 29.11.10, 10:11

 


G-L, 16.11.10: GOLA GORA

Delo/G-L, 23.11.: Gola gora Vikija Grošlja

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije