Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.11.10

Pokaži objave o reševanjih GRSPoškodovala sta si nogi - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 13.38 si je krajanka zlomila gleženj pri spustu v dolino okoli 100 metrov nad bolnišnico v Golniku v občini Kranj. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Kranj, ponesrečenko prenesli do vozila in jo prepeljali v ZD Kranj.

Ob 13.53 si je poškodoval nogo pohodnik pod sedlom na poti na Šmarno goro v Ljubljani. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Ljubljana in ponesrečenca oskrbeli ter prepeljali v dolino. V nadaljnjo oskrbo so ga prevzeli reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodni in južni Sloveniji oblačno, ponekod bodo še rahle padavine. Meja sneženja bo na okoli 600 metrov nadmorske višine. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. V višjih legah in ponekod po nižinah bo pihal jugozahodni veter.
V torek bo sprva delno jasno in po nižinah megleno. Čez dan se bo pooblačilo in popoldne bodo padavine zajele večji del Slovenije. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod snežilo. Na Primorskem bo pihala burja.
V sredo bo oblačno s padavinami. Na Primorskem bo deževalo, pihala bo burja. Drugod bo najprej snežilo, čez dan pa bo sneg prešel v dež, zato bo nevarnost žleda in poledice.
V četrtek bo še nestalno vreme z občasnimi padavinami. Po nižinah bo večinoma deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v gorah v petek in nedeljo snežilo. Zapadlo je od 30 do 70 cm snega, več v Julijskih Alpah, najmanj pa na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. Snežilo je do nižin.
V gorah je bil sneg povsod suh. Prenašal ga je severovzhodni veter, v soboto in nedeljo pa jugozahodnik. Novi sneg se je s podlago razmeroma dobro sprijel. V visokogorju Julijskih Alp je na 2500 metrih do okoli 230 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 40 cm snega. Na nadmorski višini 1000 metrov je snega od 30 do 40 cm.
Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega. Izrazitejšega plazenja med sneženjem ni bilo.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in po vrhovih Karavank ter Savinjskih Alp 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje. Plaz lahko hitro sprožite ob dodatni obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih.
V ponedeljek in torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Vrhovi bodo občasno v oblakih. Omembe vrednih padavin do torka zvečer ne bo, v noči na sredo pa bo začelo rahlo snežiti. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 metrov, v torek na okoli 1300 metrov, v noči na sredo pa se bo še malo segrelo. Pod plastjo toplejšega zraka bo nižje ostal zajezen hladnejši.
Snežna odeja se bo počasi sesedala, nekoliko hitreje se bo preobražala v plasti pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov. V visokogorju se nevarnost snežnih plazov do srede zjutraj ne bo kaj dosti zmanjšala, drugod pa se bo snežna odeja nekoliko stabilizirala.

Bilten URSZR: 29.11.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije