Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slikarka padla z osapske stene

Slovenske novice - Mihael Korsika: Med slikanjem pokrajine in sončnega zahoda je čez rob osapske stene padla 58-letna Majda Amigoni Schlungbaum, ...

katere truplo so reševalci našli po večurni iskalni akciji v podzemni cevi za odvod hudourniških voda — Sin Andrej se je pred dvema dnevoma vrnil iz Brazilije, da bi skupaj praznovali njen rojstni dan — Majda bi bila včeraj stara 59 let

Osp, 25. novembra

V idilični kraški vasici Osp, lučaj stran od črnokalskega viadukta, se je včeraj zgodila tragična nesreča, v kateri je umrla 58-letna Majda Amigoni Schlungbaum. Potem ko se zvečer ni vrnila domov, je stekla obširna iskalna akcija, v katero so bili vključeni policisti s termovizijsko kamero, ki zaznava toploto, koprski poklicni in lokalni prostovoljni gasilci ter številni sosedi. Po nekaj urah so gasilski potapljači njeno truplo odkrili v podzemni 100-metrski cevi pod osapsko steno, nad katero je še zadnjič prijela za čopič, saj se je ljubiteljsko ukvarjala s slikanjem. Zaradi poškodb, ki jih je dobila pri padcu čez več kot 30-metrsko steno, je umrla na kraju nesreče.

Zadnja slika

Majda je bila sicer upokojena, zadnjih pet let pa je po besedah sina Andreja Modica veliko časa posvečala slikanju. Na začetku je ustvarjala bolj abstraktne slike, nato je najbolj uživala v upodabljanju pokrajine.

Preden je Andrej okrog 11. ure odšel od doma, mu je mati povedala, da se odpravlja slikat. »Danes ne grem v pisarno, sem polna skrbi in grem slikat, da si zbristrim glavo,« je zadnje trenutke z materjo opisal Andrej. Ko je odšel, jo je še zadnjič videl živo.

Andrej in njen mož Hans Oto Schlungbaum pa nista vedela, kam se je odpravila slikat. Ko se je nad Ospom začela spuščati tema, sta oba postala zaskrbljena. »Zvečer vedno kuham. In če se je Majdi kaj zavleklo, je vedno poklicala in mi povedala, da se z večerjo ne mudi. Ker se ni nič oglasila, naju je z Andrejem začelo skrbeti,« je povedal Hans Oto.

Poklical je nekaj prijateljev v vasi, vendar je nihče ni videl, zato sta se odločila, da o tem obvestita policijo. Ko je stekla obširna iskalna akcija, si nihče ni predstavljal, da je Majda med slikanjem padla čez rob stene in je priletela na tla, morda 50 metrov od lastne hiše. Reševalci so najprej na robu osapske stene našli stojalo za slike in barve, nje pa ni bilo nikjer. Ko so pod steno videli odlomljeno vejo, na tleh pa rdečo barvo, so se začeli uresničevati najhujši strahovi. »Ko sem videl rdečo barvo pod steno, sem najprej pomisli, da je kri, vendar je bila le barva,« je pojasnil Hans Oto. V bližini so nato našli še čevelj. »To je bilo slabo znamenje,« je dodal Andrej.

Po njegovih besedah je Majda med slikanjem pokrajine in sončnega zahoda padla čez rob stene in priletela na vejo, ta se je zlomila. Nato je padla na korenine, od tam jo je odbilo v kanal za hudourniško vodo. Kljub veliki višini, s katere je padla, pa pod steno ni bilo niti kaplje krvi. Nemočna upokojenka je nato zdrsela po kanalu v zaprti cev za hudourniške vode, njeno truplo se je po sto metrih zaradi kamenja zagozdilo v cevi. Po nekaj urah od začetka iskalne akcije, ko so vsi upi že splahneli, so poklicni gasilski potapljači našli njeno truplo.

Pogreba ne bo

Sin in mož bosta kljub bolečini, da se sploh me bosta mogla posloviti od drage matere in žene, spoštovala njeno voljo. Pogreba namreč ne bo, saj je bila Majda darovalka organov, ob tem je želela, da se njeno truplo po smrti ne vrne v zemljo, temveč da bi bilo na voljo študentom medicinske fakultete. »Njeno željo bova spoštovala,« je pojasnil Andrej.

Sin sicer zelo veliko časa preživi v Braziliji. Ima namreč podjetje, ki se ukvarja z uvozom materiala za zobozdravstvo iz te južnoameriške države. Šele predvčerajšnjim se je vrnil iz Ria de Janeira, da bi skupaj praznovali materin rojstni dan, v ponedeljek pa bi morala Majda in nemški mož Hans Oto, ki sta bila poročena 11 let, spoznala sta se v eksotični Dominikanski republiki, oditi na počitnice v Brazilijo. Namesto veselja ob rojstnem dnevu in priprav na odhod na počitnice je danes hiša v Ospu zavita v žalost.

Mihael Korsika

 26.11.2010


Delo/Večer G-LPadec s skale

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije