Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.11.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo oblačno, le na severovzhodu države bo zjutraj in del dopoldneva še deloma jasno in po nižinah tudi megleno. Čez dan se bo povsod pooblačilo, padavine bodo od zahoda zajele vso državo. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo snežilo. Popoldne bo ponekod zapihal severni veter, v Vipavski dolini in na Krasu pa bo začela pihati zmerna burja.
V soboto zjutraj bodo padavine povečini ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo.
V nedeljo se bo pooblačilo, padavine bodo popoldne spet zajele vso državo.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, ponekod bodo še manjše padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo od torka večinoma suho in v gorah tudi hladno vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Snežna odeja se je nekoliko sesedla. Preobrazba je bila zaradi nizke temperature počasna.
V visokogorju Julijskih Alp je na 2500 metrih do okoli 190 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 5 cm snega, več pa po vrhovih. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla. V visokogorju je veliko zametov, vetru izpostavljene lege so precej spihane.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in po vrhovih Karavank ter Savinjskih Alp trenutno 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje. Plaz lahko sprožite ob dodatni obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih.
V petek bo v gorah začelo snežiti. Do sobote zjutraj bo zapadlo od 15 do 25 cm snega, ki ga bo predvsem v visokogorju jugozahodni veter spihal v zamete. Sneg bo suh in se bo razmeroma dobro sprijel s podlago, ki je vecinoma mehka. V visokogorju se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov.
V soboto čez dan bo suho, v nedeljo pa bo postopno spet začelo snežiti.
Vmes se bo prehodno nekoliko otoplilo, ledišče se bo za krajši čas dvignilo do okoli 1000 metrov nad morjem. Novi sneg se do nedeljskega sneženja ne bo kaj dosti sesedel niti preobrazil. Do ponedeljka zjutraj bo lahko zapadlo tudi do 50 cm snega.
Povečala se bo nevarnost snežnih plazov.

Bilten URSZR: 26.11.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije