Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pojdimo na Grmado

Večer, Vrt, narava, gore - Jože Praprotnik: Pa ne vprašajte, na katero, saj jih je v Sloveniji kar enaindvajset.

Tudi v hladnejših dneh je prav, da prosti čas izkoristimo za gibanje, za hojo ali tek, za to, da poženemo srce "v višje obrate" in si napolnimo pljuča s čistim zrakom. In če so višje gore vkovane v led in zasute s snežno belino, pa pojdimo na kakšno Grmado.

V Sloveniji najdemo kar 21 Grmad, a če prištejemo še tisto na Gorjanskem, prav na meji z Italijo, jih je 22. Večina teh vrhov je ime dobilo v času turških vpadov, ko so na teh vzpetinah zakurili kresove, ki so oznanjali bližajočo se nevarnost. Po pet Grmad najdemo na Štajerskem in Primorskem, štiri v Zasavju, tri na Notranjskem in po dve na Dolenjskem in Gorenjskiem. Dve sta natanko enako visoki, in sicer Polhograjska, znana po cvetici Blagajev volčin, ter ona iznad Dobrovelj na Štajerskem s po 898 metri. Najnižjo, 208 metrov visoko Grmado poiščemo na zemljevidu v okolici Nove Gorice, najvišjo - 1207 metrov visoko pa v pogorju Nanosa. Le še ena je za meter višja kot 1000 metrov, blizu Slavnika, tri pa najdemo malodane skupaj, če odpremo Atlas Slovenije na strani Ilirske Bistrice.

A da Grmad ne bi podcenjevali, poskrbi Šmarnogorska Grmada, ki je sicer s svojimi 676 metri med nižjimi, a na njo vodi Pogačnikova pot, ki je označena kot zelo zahtevna varovana pot. Vodi čez Turnc (začetek med spodnjimi Pirničami in policijsko šolo v Tacnu), za katerega je značilno krušljivo skalovje, kjer radi trenirajo alpinisti in kjer je že nekaj planincev, ki so se šli pred vzponom na Triglav preskusit v plezanju, izgubilo življenje. Toda to se je dogajalo med obema vojnama. Pot je atraktivna, razgledna, a neprimerna za tiste, ki imajo vrtoglavico, in za otroke, saj je zgornji del speljan navpično navzgor preko rahlo previsne stene. Pot je sicer odlično varovana, a zahtevnejša kot marsikatera v našem visokogorju, čeravno je te plezarije manj kot 100 višinskih metrov. A ne se bati. Do vstopa v steno vodi lepa planinska pot in do tja se lahko potrudi prav vsak, si ogleda to zahtevno plezarijo od spodaj, potem pa se vrne in se na Grmado napoti po planinski poti, s tem da spodaj ne zavije levo na Pogačnikovo pot, pač pa gre naprej ter nekaj višje zgoraj levo nad skalnimi strminami vse do mesta, kjer se združi s Pogačnikovo plezalno smerjo in od koder je do razglednega vrha Grmade le še dobrih deset minut. Obe poti postaneta zahtevnejši in nevarnejši, ko se temperature spustijo krepko pod ničlo, saj pomrzne zemlja pod listjem, jeklenice pa se odenejo v led. Previdno torej na poti.

Jože Praprotnik

 

 
 

 
 
 
 
 

 

 


 

Vecer.si 25.11.2010

Spodnji del Pogačnikove poti na Šmarnogorsko Grmado.

 Spodnji del Pogačnikove poti na Šmarnogorsko Grmado. (Jože Praprotnik)

Srednji del poti, preden se krajše prečenje nadaljuje v previsno navpično.

Srednji del poti, preden se krajše prečenje nadaljuje v previsno navpično. (Jože Praprotnik)

 

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije