Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 28.11.10

Nedeljski dnevnik: Koledarski zimi naproti

V sredo, 2. decembra, se bomo poslovili od kar pretoplega meseca novembra. Postregel nam je s temperaturami, ki so bile za pet ali celo več stopinj nad znanim dolgoletnim povprečjem. Tako toplo v decembru ne bo več. Znan je pregovor, da nam zime, lakote in vojne nikoli ne prizanašajo. Prav zima nam letos ne bo prizanesla, saj se sliši od tu in tam, da bo kar prava, torej mrzla in pobeljena. Koledarska zima se bo začela 22. decembra, dan pred tem, 21. decembra, nas bo na ta dogodek opozorila tudi luna. Ogledali si bomo namreč lahko popoln lunin mrk, ki bo ob jasni noči viden po vsej Evropi. Sneg se je letos kar dolgo obotavljal in nas po dolinah pobelil dokaj pozno. Približno tako je bilo tudi lani, nato pa je tik pred novim letom nastopila odjuga z dežjem in uničila zimsko idilo, ki smo jo pričakovali za silvestrski večer. Upajmo, da na Andreja, ki ima god 30. novembra, ne bo padal moker sneg, kajti pregovor pravi: »Sneg Andreja naj bo suh, da pozimi raste kruh.« Še bolje bi bilo, da na Andrejev dan sploh ne bi snežilo. Slovenski ljudski pregovor pravi: »Na Andreja sneg, z žitom kreg.«

Če zaupamo Herschlovemu vremenskemu ključu, nas bo od 28. novembra naprej, ko nastopi zadnji lunin krajec, presenetil dež, lahko pa tudi sneg. Vse to v primeru, če bodo pihali južni ali zahodni vetrovi. Prav takšna je napoved tudi za dneve od 5. decembra naprej, ki bodo pod vplivom luninega mlaja. Če lahko verjamemo napovedi, nas od trinajstega dneva v decembru naprej čaka nekaj dni lepega in prijetnega vremena. Lepega seveda v mejah, ki jih v tem letnem času lahko pričakujemo.

Z nastopom polne lune 21. decembra se bo vreme spremenilo - na slabše kot običajno ob tej lunini meni. Deževalo bo ob morebitnih severozahodnih vetrovih, snežilo pa ob vzhodniku. Tik pred silvestrovim nas bo ob zadnjem luninem krajcu verjetno spet razveselil sneg.

Nedeljski dnevnik   28.11.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije